Soros terčom Trumpových fanúšikov: Sponzoruje pouličné protesty, vďaka peniazom ťahá za nitky!

, USA Today Foto: TASR/AP

Miliardár, investor a filantrop George Soros sa stal terčom priaznivcov Donalda Trumpa, ktorí začali organizovať protesty proti prominentnému demokratickému darcovi, ktorého vnímajú ako človeka ktorý prispel k vyvolaniu občianskych nepokojov po oznámení výsledkov amerických prezidentských volieb.

Soros, ktorý už venoval asi 12 miliárd dolárov na podporu v oblasti ľudských práv po celom svete, je dlhodobejšie hromozvodom pre konzervatívcov. Táto kritika dosiahla vrchol v protestoch, ktoré zúrili po celej krajine v dňoch nasledujúcich po voľbách. Informácie šírené cez sociálne médiá hovoria o tom, ako Soros podporuje nenávisť prostredníctvom protestov. Soros sa stal terčom paródií na Twitteri aj Instagrame. Členovia jednej podskupiny požadujú dokonca uväznenie Sorosa a plánujú protesty proti nemu pred jeho kanceláriami Soros Fund Management a Open Society Foundations.

Open Society Foundations tvrdí, že je to celé výmysel, že by Soros platil antitrumpových protestantov. Pripúšťa však, že toľko protestov musí organizovať niekoľko skupín a v takom prípade je to možné, že niektoré skupiny sú príjmateľmi darov. "Bolo už zverejnených veľa zavádzajúcich správ o Georgeovi Sorosovi a Open Society Foundations v spojitosti s financovaním protestov, ktoré prepukli po prezidentských voľbách v USA. Neexistuje žiaden dôkaz o pravdivosti  týchto správ," uviedol prezident nadácie Chris Stone. "Jediná Iniciatíva, ktorú plánujeme financovať v súvislosti s voľbami, je poukazovanie na trestné činy a nenávistné vyjadrenia." Open Society Foundations tento týždeň prisľúbila dať 10 miliónov dolárov na boj proti trestným činov z nenávisti. Organizácia tvrdí, že utratí okolo 500 miliónov dolárov ročne na podporu skupín, ktoré presadzujú ľudské práva, demokraciu a práva, vrátane grantov pre liečbu HIV.

Konzervatívna komentátorka Michelle Malkinová opisuje Sorosa ako miliardára na čele bohatých liberálov, ktorí sa chcú postaviť Trumpovej agende už od prvého dňa. "Je zrejmé, že bude späť v pozícii vedúcej liberálne opozície ktorá chce byť najväčším tŕňom v oku Trumpovej správy. Pravdepodobne to celé pramení z toho."

Nie je to prvýkrát, čo Sorosa zobrazujú ako darebáka. Finančník sa stal známy ako "muž, ktorý položil Bank of England" vďaka stávke proti libre v roku 1992. Na špekulácii na znehodnotení meny zarobil okolo miliardy dolárov. Soros sa na republikánskych radaroch objavil už počas prezidentskej volebnej kampane v roku 2004, ako protiváha k miliardárskym dobrodincom, bratom Kochovým. Soros dal takmer 24 miliónov v politických príspevkoch demokratom, v snahe poraziť George W. Busha. Konzervatívny televízny moderátor Glenn Beck ho raz opísal v roku 2010 ako tieňová politického hráča, ktorý ťahá za nitky. Manipuluje s odbormi, Demokratickou stranou aj Obamom obývaným Bielym domom.

Soros sa opätovne dostal do centra pozornosti, keď konzervatívny spravodajský server Breitbart upozornil na to, že nútil Američanov, aby odmietli nového prezidenta za jeho "bigotnosť, xenofóbiu, islamofóbiu a mizogýniu."

Ďalším polienkom do ohňa bola snaha spojiť Sorosa s pouličnými nepokojmi. MoveOn je príjemcom finančných darov Open Society Foundations, pričom MoveOn sa preslávila vďaka svojim on-line petíciám a podieľala sa aj na organizovaní demonštrácií.

Trump bol medzi prvými, kto spochybnil pravosť demonštrácií, ktoré nasledovali po voľbách. Popisoval aktérov v mestách po celej Amerike ako "profesionálnych protestujúcich." Obvinenia z falošných protestov sa opäť vynorili, kedy ľudia vyšli do ulíc v Austine v Texase, s podozrením, že sú to platení protestujúci, keď vystupujú z jedného autobusu. Neskôr sa zistilo, že to boli účastníci softvérovej konferencie.

Sorosove príspevky na podporu volebnej účasti hispánskych voličov v kľúčových nerozhodných štátoch, a snahe ochrániť hlasovacie právo v nerozhodných štátoch, môžu rovnako prispieť k obrazu, že Soros cez svoje bohatstvo mieni zvrátiť volebné výsledky. Nakoniec aj napriamo prispieval na konkrétne volebné kampane.

Nie sú to len tradiční konzervatívci, ktorí ho podozrievajú z manipulácií, sú to aj voliči Bernieho Sandersa. "Občania sú skeptickí ohľadom vplyvu veľkých vládnych darcov v americkej politike. Nech už je to George Soros na ľavej strane alebo bratia Kochoví na strane pravej," povedal Mason Harrison, ktorý stál pri prezidentskej kampani senátora Johna McCaina. "Je to jeden z dôvodov, prečo sme boli svedkami zásadnej zmeny v prípade malých darcov  v tomto volebnom cykle. Američania chcú ich demokraciu späť."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy