Rast nemeckej ekonomiky sa v treťom štvrťroku spomalil

Medzikvartálne sa hospodárstvo krajiny počas júla až septembra zväčšilo o 0,2 % a medziročne o 1,5 %, v druhom štvrťroku medzikvartálne vzrástlo o 0,4 % a medziročne o 3,1 %.

Rast nemeckej ekonomiky sa v treťom štvrťroku mierne spomalil. Hrubý domáci produkt (HDP) počas júla až septembra podľa sezónne a kalendárne upravených údajov medzikvartálne posilnil o 0,2 percenta. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. V druhom štvrťroku sa nemecké hospodárstvo v porovnaní s predošlým kvartálom zväčšilo o 0,4 percenta.

K medzikvartálnemu rastu nemeckej ekonomiky počas júla až septembra prispeli najmä výdavky na domácu konečnú spotrebu. Výdavky na konečnú spotrebu výrazne zvýšili domácnosti (0,4 %) aj vláda (1 %). Hrubá tvorba fixného kapitálu však v porovnaní s druhým štvrťrokom stagnovala. Zahraničný obchod mal na rast nemeckého hospodárstva negatívny vplyv. Dovoz tovarov a služieb oproti druhému štvrťroku posilnil o 0,2 percenta, ale export sa o 0,4 percenta zmenšil. Bilancia zahraničného obchodu tak medzikvartálny rast HDP znížila o 0,3 percentuálneho bodu.

Medziročné tempo rastu nemeckej ekonomiky sa tiež trochu spomalilo. HDP v treťom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 1,5 percenta a podľa kalendárne upravených údajov o 1,7 percenta. V druhom štvrťroku však medziročne stúpol o 3,1 percenta a podľa kalendárne upravených údajov o 1,8 percenta. Výdavky domácností na konečnú spotrebu medziročne stúpli o 1,5 percenta a výdavky vlády na konečnú spotrebu sa zvýšili až o 4,5 percenta. V rámci tvorby fixného kapitálu investície do budov vzrástli o 2 percentá, ale investície do strojov a zariadení medziročne klesli o 0,6 percenta. Export tovarov a služieb medziročne posilnil o 1,2 percenta, čiže menej ako import, ktorý sa zväčšil o 2,2 percenta. Zahraničný obchod tak medziročnému rastu ekonomiky ubral 0,3 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy