Nálada v českej ekonomike sa v novembri zlepšila

Novembrový súhrnný indikátor dôvery v ekonomike krajiny oproti októbru posilnil o 1,8 bodu na hodnotu 99,3 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v novembri zvýšila. Súhrnný indikátor dôvery oproti októbru posilnil o 1,8 bodu na hodnotu 99,3 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne zvýšil o 2,3 bodu na úroveň 97,5 bodu. Indikátor nálady spotrebiteľov sa však medzimesačne mierne znížil, a to o 1 bod na 107,9 bodu. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.
Index dôvery podnikateľov v českom priemysle v novembri stúpol o 2,5 bodu na 99 bodov. Mierne sa zlepšilo hodnotenie súčasného dopytu a respondenti očakávajú v najbližších troch mesiacoch vyššie tempo rastu výroby. V spracovateľskom priemysle respondenti pre budúci rok predpokladajú medziročný rast investícií o približne 7 percent. Ukazovateľ dôvery v stavebníctve ČR v novembri medzimesačne posilnil o 4,6 bodu na 79,1 bodu. Zlepšilo sa hodnotenie dopytu po stavebných prácach a respondenti očakávajú v najbližších troch mesiacoch rast tempa stavebnej činnosti.

Indikátor dôvery v českom sektore obchodu sa oproti októbru zvýšil o 1,6 bodu na 101,2 bodu. Zlepšili sa totiž očakávania vývoja ekonomickej situácie v nadchádzajúcich troch mesiacoch. V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa dôvera podnikateľov v novembri tiež zlepšila. Index, ktorý ju mapuje stúpol o 2,1 bodu na 97,7 bodu, keďže sa zlepšilo hodnotenie dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy