Ceny ropy zaznamenali rast, cena Brentu sa posunula k hranici 52 USD/barel

Ceny ropy dnes zaznamenali rast, pričom cena ropy Brent sa priblížila k hranici 52 USD za barel (159 litrov). Nahor ich potiahol pokles kurzu dolára a zároveň náznaky, že prezásobenie trhov sa pravdepodobne zmierňuje. Informovala o tom agentúra Reuters.
Na jednej strane ceny podporil pokles kurzu dolára, ktorý v pondelok (17.10.) dosiahol 7-mesačné maximum. Okrem toho však ceny ropy reagovali na vyjadrenia niektorých analytikov, že súčasné zásoby komodity na trhu nie sú také vysoké, aké pred zimnou sezónou bývajú. Analytici zo spoločnosti Bernstein Energy zasa poukázali na slabšie tempo rastu zásob ropy za 3. kvartál.
„Celosvetové ropné zásoby sa v 3. štvrťroku tohto roka zvýšili o 17 miliónov na 5,618 miliardy barelov. To je najslabšie tempo rastu od 4. štvrťroka 2014, čo signalizuje, že rast zásob sa postupne spomaľuje,“ uviedli analytici z Bernstein Energy.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri vzrástla v popoludňajších hodinách o 38 centov na 51,90 USD (47,21 eura) za barel. Zvýšila sa aj cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom. Tá vzrástla o 45 centov na 50,39 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy