Tvrdý brexit môže spustiť aj presun výroby áut z Británie na východ EÚ

Ak Británia stratí prístup na jednotný trh Európskej únie (EÚ), časti jej automobilového priemyslu sa môžu presunúť do juhovýchodnej Európy. Vyhlásil dnes Matthias Wissmann, prezident nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Britská premiérka Theresa Mayová už oznámila, že formálne odštartuje proces odchodu svojej krajiny z EÚ v marci 2017. Automobilky na britských ostrovoch majú obavy, že smeruje k tzv. tvrdému brexitu, čo by pre ne znamenalo zavedenie exportných ciel.
Wissmann vo svojom emailovom vyhlásení skonštatoval, že vzhľadom na neistotu v otázke prístupu Británie na jednotný trh, VDA odporúča investorom, aby boli opatrní a počkali s ďalšími investíciami. Podľa neho sa môže stať, že po tvrdom brexite budú pre nich atraktívnejšie nové členské štáty EÚ.
Wissmann už predtým v rozhovore pre Financial Times označil Slovensko a Poľsko za atraktívnu alternatívu pre umiestnenie výroby.
Nemecký automobilový priemysel, vrátane dodávateľov komponentov, má v Británii približne 100 výrobných závodov.
Wissmann už v júni varoval pred potenciálnym obchodným sporom medzi Európu a Britániou, čo bude mať negatívny vplyv na automobilový priemysel a výsledkom môže byť presun niektorých tovární na kontinent.
Nemecké automobilky vyviezli vlani do Británie 810.000 vozidiel a zároveň, tri tretiny z 1,6 milióna áut vyrobených v roku 2015 v britských závodoch, šlo na export, väčšinou do EÚ, pripomenul Wissmann.
Wissmann, bývalý minister dopravy a vplyvný lobista však zdôraznil, že prioritou VDA je udržať zvyšných 27 členov EÚ pohromade.
„Británia je dôležitým trhom pre nemecký automobilový priemysel, ale súdržnosť dvadsaťsedmičky a jej jednotný trh je pre tento priemysel ešte dôležitejšia,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy