Najbohatší človek Indie si myslí, že patrí k strednej triede

, quartz Foto: SITA/AP

Mukesh Ambani s nezvyčajným postavením v Indii. Je to najbohatší muž krajiny a globálne je 36. priečke. Stojí na čele rozsiahleho obchodného impéria, ktoré zahŕňa od ropy, cez telekomunikácie až po maloobchod takmer všetko. Jeho blízkosť k politickému systému má tiež čo do činenie s jeho bohatstvom a postavením.

Ambani nešetrí slovami chvály na adresu indického premiéra Narendra Modiho. "Myslím, že India má  šťastie, že má za premiéra Narendrabhaia,… Som jeho veľkým zástancom, máme vodcu, ktorého si zaslúžime, pretože sme ho volili."

Tento 59-ročný chlapík vlastní, ako prvý na svete, miliardové bývanie v Bombaji. Kolosálny 27-podlažný mrakodrap s výhľadom na Arabské more a je vybavená postriebreným zábradlím, krištáľovými lustrami a troma helipadmi. Napriek tomu sa tento človek o sebe vyjadruje dosť podivuhodne. Ambani sa totiž považuje za zástupcu strednej triedy. "V srdci som stále, tak ako som sa narodil, zástupcom strednej triedy, tak ako boli moji rodičia. Myslím, že je to dobrá vec, malé radosti zo života nikdy nezmiznú. Som veľmi, veľmi hrdý na hodnoty, ktoré som zdedil,“ povedal Ambani novinárom počas podujatia v Bombaji. "Možno by to mohlo vyznieť divne, ale pre mňa to nie je tak dávno, a zdá sa, ako by to bolo včera, keď som sa vrátil zo Stanfordu a my sme boli obyčajní ľudia."

Ambani zanechal štúdiá na Stanfordovej univerzite, aby pomohol svojmu otcovi, jednému z najambicióznejších mužov Indie, vybudovať silnú obchodnú značku v rámci sektoru rafinovania ropy. V súčasnosti je Ambani Reliance Industries najväčšou  súkromnou spoločnosťou Indie. Jeho firma nedávno prenikla do vysoko konkurenčného telekomunikačného odvetvia krajiny. So svetovo najnižšími poplatkami za prenos dát, ktoré ponúka, má jej predplatiteľská základňa už okolo 16 miliónov užívateľov. Existujúci telekomunikační hráči sú preto právom nervózni, čo viedlo k otvoreným stretom. "Pokiaľ je cieľom prestrelky firma, je to v poriadku," povedal Ambani. "Sme veľkí chlapci, dokážeme to zvládnuť. Ale dúfam, že sa to neprenesie na spotrebiteľa."

Ambani reagoval aj na rastúcu diskusiu o nedávnom zákaze pakistanských hercov v Bollywoode vydaný zo strany indických filmárov. "Celkom tomu nerozumiem, ale pre mňa je vždy krajina na prvom mieste. Nie som intelektuál a nerozumiem týmto veciam, ale nepochybne, pre všetkých Indov bola vždy India na prvom mieste."

Súvisiace články

Aktuálne správy