Rezort hospodárstva chce pripraviť Spotrebiteľský zákonník

Legislatívny zámer na jeho vypracovanie predložilo ministerstvo hospodárstva do pripomienkového konania.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR plánuje pripraviť Spotrebiteľský zákonník. Legislatívny zámer na jeho vypracovanie predložil rezort do pripomienkového konania. „Spotrebiteľský zákonník bude mať charakter moderného právneho predpisu, ktorý jasnou, zrozumiteľnou a transparentnou úpravou práv a povinností spotrebiteľov, obchodníkov a ďalších hospodárskych subjektov prispeje k zvýšeniu ich právnej istoty a k jednotnej aplikácii právnych noriem,“ uviedlo ministerstvo. Podľa rezortu má ísť o vyváženú právnu úpravu, ktorá na jednej strane zaistí vysokú mieru ochrany spotrebiteľov, nebude však nadmerným regulačným zaťažením vytvárať prekážky pre rozvoj podnikateľského prostredia a inovácie.

Spotrebiteľským zákonníkom sa má zjednotiť právna úprava v oblasti ochrany spotrebiteľa do jedného uceleného právneho predpisu. Na jednom mieste tak budú upravené súkromnoprávne normy chrániace spotrebiteľa, ktoré sú v súčasnosti prevažne súčasťou Občianskeho zákonníka, ale aj verejnoprávne ustanovenia obsiahnuté v zákone o ochrane spotrebiteľa. „Spotrebiteľský zákonník bude zároveň integrovať aj niektoré ďalšie spotrebiteľské predpisy, aby sa tak odstránila roztrieštenosť, neprehľadnosť a nejednotnosť súčasnej právnej úpravy v oblasti ochrany spotrebiteľa,“ tvrdí rezort hospodárstva.

Samotný návrh legislatívneho zámeru rámcovo vymedzuje predpokladaný obsah Spotrebiteľského zákonníka. Jeho súčasťou budú základné zásady, na ktoré nadviažu všeobecné ustanovenia upravujúce práva a povinnosti verejnoprávneho charakteru. Nasledovať bude právna úprava spotrebiteľských zmlúv vrátane zodpovednosti za vady a reklamačného konania. Spotrebiteľský zákonník bude obsahovať aj úpravu alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov a presadzovania práv spotrebiteľov. Nebude v ňom chýbať ani pôsobnosť orgánov verejnej správy a právna úprava dohľadu a sankcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy