Ceny ropy klesli, cena WTI skĺzla pod 50 USD za barel

Ceny ropy zaznamenali pokles v reakcii na pokračujúce prezásobenie trhov, pričom cena americkej ropy WTI sa dostala pod 50 USD za barel (159 litrov). Ešte výraznejšiemu poklesu ale zabránili očakávania, že štáty z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa nakoniec dokážu v novembri dohodnúť na detailoch v súvislosti s plánmi na obmedzenie ťažby. Informovala o tom agentúra Reuters.
Analytici uviedli, že na trhy stále pôsobia informácie o rastúcej produkcii v členských štátoch OPEC. Produkcia ropy v rámci OPEC dosiahla v septembri nové maximum, keď denná ťažba predstavovala rekordných 33,6 milióna barelov. Navyše, niektoré krajiny naznačili, že v raste ťažby plánujú pokračovať.
Cena americkej ropy WTI je okrem toho pod tlakom aj po správach spoločnosti Baker Hughes. Tá koncom minulého týždňa zverejnila, že za týždeň do 14. októbra sa počet aktívnych ropných vrtov v USA zvýšil o štyri. To znamená už 16. týždeň po sebe, čo počet aktívnych ropných vrtov vzrástol.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri klesla do 15.48 h SELČ o 57 centov na 51,38 USD (46,73 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom zaznamenala pokles o 70 centov na 49,65 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy