Na prepravu plynu by sa mali využívať najmä jestvujúce trasy

Na prepravu plynu by sa mali využívať najmä jestvujúce prepravné trasy. Uviedol to na margo plynovodu Nord Stream 2 dnes v Bratislave na tlačovej konferencii predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík v rámci 15. konferencie medzinárodnej organizácie ERRA (Energy Regulators Regional Association), za prítomnosti predsedu ERRA Märta Otsa.
SR má podľa Holjenčíka záujem, aby sa zvyšovala bezpečnosť dodávok plynu v stredoeurópskom regióne a v celej Európe. „Na druhej strane však treba jedným dychom povedať, že mali by sme sa usilovať posilňovať bezpečnosť dodávok hlavne využívaním jestvujúcich prepravných kapacít, využívaním jestvujúceho tranzitného plynovodu, ktorý nie je naplno využitý, a až potom uvažovať o ďalšom rozvoji prepravnej plynárenskej siete. Myslím, že podobný názor na túto problematiku majú aj krajiny V4,“ povedal Holjenčík.
ERRA je podľa Otsa vždy neutrálna vo vyjadrovaní sa k pozícii k akýmkoľvek investičným projektom. Bude prirodzene dôležité, či daný projekt zvýši bezpečnosť dodávok energetických zdrojov regióne a potom bude prirodzene vítaný.
„Pochádzam z pobaltských krajín (z Estónska, pozn. TASR), v našich krajinách niekoľkokrát zazneli isté pochybnosti o tom, že tento projekt môže byť spolitizovaný. Ak by som mal hovoriť o oficiálnych vyjadreniach a pozícii mojej vlády, tak naša vláda nepodporuje spomínaný projekt z politických dôvodov, pretože podľa nej nie je v súlade so spoločnou európskou energetickou politikou,“ dodal Ots.

Súvisiace články

Aktuálne správy