Zbrane hromadného ničenia: Koľko peňazí je na celom svete?

, Visual Capitalist;roklen Foto: TASR/AP

Na túto otázku nájsť odpoveď nie je vôbec jednoduché. To množstvo dolárov je tak veľké, že nemá zmysel ho k ničomu prirovnávať, ale keď ho rozmeníme na drobné, bude hneď všetko jasnejšie. Server Visual Capitalist v spolupráci s Texas Precious Metal sa to pokúsil vysvetliť nasledovne.

Ročný príjem mediánu americkej domácnosti je na úrovni 54 tisíc dolárov. Takáto suma je dostatočná napríklad na to, aby si človek mohol našetriť na kúpu auta, možno aj vlastného domu, záleží na tom, kde žije. Ak túto sumu vynásobíme ôsmimi, dostaneme ročný príjem 1 % najbohatších Američanov. Títo ľudia ročne zarobia minimálne 430 tisíc dolárov. Známe celebrity a biznismeni však túto "kastu" ešte prevyšujú. Herec George Clooney, ktorý podľa magazínu Forbes disponuje bohatstvom na úrovni 180 miliónov dolárov, alebo spisovateľka Rowlingová je na tom ešte lepšie, jej čisté imanie dosahuje jednu miliardu dolárov. Aj to je však stále málo v porovnaní so zakladateľom Facebooku Markom Zuckerbergom, ktorého bohatstvo odhadujú na 53 miliárd dolárov. Rekordy potom nastavuje Bill Gates, v jeho "peňaženke" nájdeme 75 miliárd dolárov.

Avšak, ani bohatstvo tých najbohatších ľudí na svete nestačí na to, aby sme sa dostali k číslu určujúceho, koľko peňazí ľudia vytvorili. Autori videa preto používajú ako jednotku merania jeden "štvorec", ktorý sa rovná 100 miliardám dolárov. Merná jednotka predstavujúca 100 miliárd dolárov sa potom priradí k najväčším spoločnostiam sveta, pričom niektoré z nich sa môžu pýšiť hneď niekoľkými "štvorcami". Príkladom je Exxon Mobil, ktorého trhová kapitalizácia dosahuje približne 350 miliárd dolárov. Absolútnym lídrom je potom so svojimi 600 miliardami dolárov firma Apple.

Celkový objem fyzických mien, tzn. všetkých mincí a bankoviek denominovaných v dolároch, eurách, jenoch a ďalších, dosahuje zhruba 5 biliónov dolárov. Pokiaľ k tomuto číslu prirátame bankové účty, dostávame sa podľa dát CIA World Factbook až na 28,6 bilióna dolárov, ktoré môžeme pomenovať "úzke peniaze", teda vysoko likvidné.

To však stále nie je všetko. Pripočítať musíme ešte všetky financie z peňažných trhov a dlhodobé depozitá, čím sa dostávame na 80,9 bilióna dolárov tzv. "širokých peňazí" s nízkou likviditou. Ale ani tu nekončíme …

Všetky svetové akciové trhy dohromady dosahujú celkom 70 biliónov dolárov. Tie dlhové 199 biliónov. Zabúdať sa nesmie ani na deriváty a všetky kontrakty, ktorých hodnota vychádza z určených podkladových aktív. Podľa údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie by nominálna hodnota tejto skupiny mohla dosahovať až 630 biliónov dolárov. To sa však týka len mimoburzových derivátov (tzv. OTC). Pravdou je, že nikto nepozná pravú veľkosť celkového trhu s derivátmi. Niektoré odhady dokonca tvrdia, že celková výška by mohla dosahovať až 1,2 kvadriliónu dolára, alebo aj viac (kvadrilion = 10 na 24).

Niet sa teda čomu čudovať, že sa objavujú silní kritici tejto oblasti, ktorí poukazujú na jej rizikovosť pre globálny finančný systém. Ostatne ako povedal sám Warren Buffett, deriváty sú len a len "finančné zbrane hromadného ničenia." Postačí, ak si oných 1,2 kvadriliónu dolárov porovnáte napríklad s globálnou úrovňou HDP. 

Súvisiace články

Aktuálne správy