Čínska ekonomika porastie rýchlejšie, než sa čakalo

Čínska ekonomika by mala podľa expertov rásť rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku zvýši o 6,6 % a v roku 2017 o 6,5 %, očakávajú ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters. Ešte v júli počítali v roku 2016 s nárastom o 6,5 % a v roku 2017 o 6,3 %. Vlani čínsky HDP stúpol o 6,9 %, čo bolo najmenej za 25 rokov.
Podľa analytikov banky HSBC naďalej prevažujú riziká spomalenia. „Patria k nim oslabenie realitného sektora alebo zníženie zahraničného dopytu,“ uviedli experti banky. Keďže rast firemných investícií sa už niekoľko rokov spomaľuje, prejavuje sa to aj na zníženiu dynamiky rastu ekonomiky.
Vláda chce udržať tempo rastu na úrovni 6,5 % až 7 %. Preto prijala opatrenia na podporu ekonomiky a čínska centrálna banka svoj kľúčový úrok od novembra 2014 šesťkrát znížila na aktuálnych 4,35 %. S napätím sa čaká správa o vývoji čínskej ekonomiky v 3. kvartáli. ktorá bude zverejnená v stredu (19. 10.). Experti počítajú s expanziou o 6,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy