Írska centrálna banka zhoršila prognózu rastu HDP

V dôsledku negatívneho vplyvu brexitu centrálna banka zredukovala predpoveď rastu ekonomiky Írska v tomto roku o 0,4 percentuálneho bodu a očakáva jej posilnenie o 4,5 percenta.

Ekonomika Írska sa podľa centrálnej banky krajiny v tomto roku zväčší menej, ako doteraz očakávala. Najnovšia prognóza írskej centrálnej banky ráta s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku zväčší o 4,5 percenta. V porovnaní s predchádzajúcou predikciou je to zhoršenie o 0,4 percentuálneho bodu. Banka to uviedla v kvartálnom bulletine, ktorý vo štvrtok zverejnila na svojej internetovej stránke.

„Vzhľadom na úzke vzťahy medzi ekonomikami Írska a Veľkej Británie spomalenie hospodárskeho rastu Británie a oslabenie libry oproti euru negatívne ovplyvnia tie sektory, ktoré sú vysoko závislé od exportu do Británie,“ uviedla centrálna banka Írska. V budúcom roku by sa ekonomika Írska podľa centrálnej banky mala zväčšiť o 3,6 percenta. Banka však uviedla, že írsky hospodársky rast môže byť nižší, ako teraz predpovedá, keďže je možný horší vplyv brexitu na ekonomiku Británie, ako sa v súčasnosti očakáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy