Ruská vláda vybrala Rosnefť za kupca 50,08-% podielu vo firme Bašnefť

Ruská vláda vybrala štátny kolos Rosnefť za kupca 50,08-% podielu v stredne veľkej štátnej firme Bašnefť. Povolila tak ropnému gigantu ďalšiu expanziu. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené so situáciou.
Vláda minulý týždeň podpísala dekrét o podmienkach dohody, uviedli dva z týchto zdrojov. A podľa jedného z nich Rosnefť by mal zaplatiť 329,6 miliardy rubľov (4,71 miliardy eur) za kúpu domáceho rivala. Predstavenstvo spoločnosti Rosnefť dohodu schválilo 1. októbra.
Rosnefť získa podiel vo firme Bašnefť bez tendra, dodal tretí zdroj.
Ruská agentúra Interfax zase uviedla, že generálny riaditeľ ropného gigantu Igor Sečin by mal podpísať dohodu 15. októbra.
Tlačové oddelenie ropného koncernu sa k týmto správam odmietlo vyjadriť, rovnako ich odmietla komentovať aj hovorkyňa vlády Natalia Timakovová.
Predaj podielu vo firme Bašnefť bude najväčším privatizačným projektom Ruska od prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO) Rosnefti v roku 2006, ktorá vyniesla 10,7 miliardy USD (9,54 miliardy eur).
Moskva pritom v auguste odložila privatizáciu Bašnefti na neurčito. Zdroje blízke vláde vtedy uviedli, že to nariadil Kremeľ, aby zastavil spory medzi ruskými súpermi z energetického sektora o ovládnutie firmy. A niektorí členovia kabinetu boli vraj proti tomu, aby sa novým majiteľom štátneho podniku stala ďalšia štátna firma.
Dokonca aj prezident Vladimir Putin údajne pripustil, že akvizícia jednej štátnej firmy druhou nie je najlepším riešením. Ale ponechal Rosnefti otvorené dvere. Ako dôvod uviedol, že nejde úplne o štátnu firmu, keďže takmer 20-% podiel v tomto kolose vlastní nadnárodný koncern BP.
Koncom minulého týždňa tak podpredseda vlády Igor Šuvadov náhle oznámil, že sa odklad ruší a predaj Bašnefti sa obnovuje.
Ministerstvo hospodárstva plánuje do konca tohto roka ponúknuť na predaj aj 19,5-% podiel v samotnom koncerne Rosnefť za približne 700 miliárd RUB.
(1 EUR = 69,9836 RUB; 1 EUR = 1,1211 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy