Počet nových nezamestnaných v USA sa znížil

Počet nových nezamestnaných Američanov sa minulý týždeň zmenšil o 5 tisíc na sezónne upravených 249 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol na najnižšiu úroveň od polovice apríla. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných sa znížil o 5 tisíc na sezónne upravených 249 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných klesol o 2 500 na 253 500, čiže najnižšie od decembra 1973.

Podporu v nezamestnanosti v USA poberá celkovo 2,06 mil. ľudí, čo je v medziročnom porovnaní pokles o vyše 7 percent. Miera nezamestnanosti v krajine je 4,9 percenta, čiže je v blízkosti úrovne, ktorú ekonómovia považujú za plnú zamestnanosť. Americkí zamestnávatelia v uplynulom roku mesačne vytvárali v priemere 204 tis. nových pracovných pozícii. Odhaduje sa, že v septembri v ekonomike USA pribudlo 175 tis. nových pracovných miest.

Situácia na americkom trhu práce je dobrá napriek slabému ekonomickému rastu. Hospodárstvo USA od minulého roka poškodzuje to, že podnikateľské investície sú slabé. V druhom kvartáli tohto roka americká ekonomika posilnila iba o 1,4 percenta a v prvom kvartáli sa zväčšila iba o 0,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy