Kurz libry klesol pod 1,275 USD/GBP, najnižšie od júna 1985

Kurz britskej libry sa prvýkrát za viac než 31 rokov prepadol oproti doláru pod úroveň 1,275 USD/GBP. Dôvodom je nervozita spojená s možným odchodom krajiny z jednotného trhu EÚ. Informovala o tom agentúra AP.
Kurz libry, ktorý sa v deň referenda 23. júna tohto roka pohyboval okolo 1,50 USD/GBP, dosiahol dnes 1,2749 USD/GBP. To je najnižšia hodnota od júna 1985. Ako uviedol finančný server FactSet, kurz libry klesol aj oproti euru, a to na 5-ročné minimum. Podľa niektorých ekonómov tak trhy reagujú (kurz libry klesol už v pondelok 3.10.) na slová britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá cez víkend uviedla, že Británia aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca budúceho roka. Od toho momentu začne Británii plynúť dvojročné obdobie na odchod z Európskej únie, počas ktorého by sa mala dohodnúť na tom, aké budú neskoršie vzťahy s Bruselom. Mayová však zároveň podľa médií naznačila, že pre jej vládu bude otázka kontroly imigrácie prednejšia než otázka prístupu Británie na jednotný trh EÚ, čo je podľa analytikov prístup, ktorý sa dá označiť za „tvrdý brexit“.
Ďalšia skupina analytikov však tvrdí, že dôvodom poklesu kurzu britskej meny je neistota. Nikto totiž netuší, akým smerom sa rozhovory medzi Londýnom a Bruselom budú uberať. „Nikto v skutočnosti nevie, ako rozhovory o budúcich vzťahoch Londýna a Bruselu dopadnú a aké to bude mať dôsledky pre ekonomiku,“ povedal James Hughes, analytik zo spoločnosti GKFX. Ako dodal, práve táto neistota je dôvodom otrasov na trhoch a výkyvov kurzu britskej meny.
Pokles kurzu libry je na jednej strane zlou správou pre tých, ktorí cestujú do USA alebo do krajín eurozóny. Na druhej strane je potenciálne dobrou správou pre vývozcov, keďže sa zvyšuje konkurencieschopnosť britských produktov.
Už pred časom na to poukázal módny dom Burberry. Spoločnosť, ktorá do veľkej miery predáva svoje výrobky na trhu USA a kontinentálnej Európy, uviedla, že pokles kurzu libry podporil jej zisky. Na druhej strane varovala, že Británia sa musí pripraviť na zložité obdobie.

Súvisiace články

Aktuálne správy