Priemyselné ceny v SR klesli viac ako v rámci celej EÚ

Augustové ceny priemyselných výrobcov v rámci celej EÚ medzimesačne klesli o 0,2 % a medziročne o 1,6 %, na Slovensku sa medzimesačne znížili o 0,5 % a medziročne o 4,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v auguste medzimesačne oslabili o 0,2 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa augustové ceny priemyselných producentov eurozóny znížili o 2,1 percenta a v rámci celej EÚ klesli o 1,6 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny priemyselných producentov v auguste tiež znížili aj medzimesačne aj medziročne, pričom pokles bol výraznejší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ. Oproti júlu oslabili o 0,5 percenta a v porovnaní s augustom minulého roka klesli o 4,9 %. Medziročný pokles bol v rámci krajín EÚ štvrtý najvýraznejší. Viac ako na Slovensku sa medziročne znížili ceny v Luxembursku (-7,1 %), Holandsku (-6,6 %) a Chorvátsku (-5 %). Medziročný rast cien priemyselných výrobcov evidovali vo Veľkej Británii (1,4 %), na Malte (1 %), vo Švédsku (0,7 %) a v Poľsku (0,1 %).

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov najvýraznejšie znížili v Holandsku (-1,9 %), Chorvátsku (-1,4 %), Írsku (-1,1 %) a v Maďarsku (-1 %). Medzimesačne sa ceny priemyselnej produkcie v auguste zvýšili iba v Lotyšsku (0,9 %), Švédsku (0,4 %), na Cypre (0,2 %) a vo Fínsku (0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy