Predaj áut v USA v septembri medziročne klesol o 0,5 %

Časť analytikov však hovorí, že odbyt automobilov na americkom trhu za celý rok 2016 by stále mohol prekonať vlaňajší rekord 17,5 mil. vozidiel.

Predaj áut v USA v septembri mierne oslabil. Podľa údajov spoločnosti Autodata Corp sa v krajine v septembri predalo 1,4 mil. automobilov, čo bolo oproti rovnakému mesiacu vlaňajška menej o 0,5 percenta. September bol štvrtým mesiacom v tomto roku, počas ktorého predaj áut na americkom trhu medziročne oslabil. Po šiestich rokoch nepretržitého rastu predaja sa tak dopyt po autách v USA jednoznačne spomaľuje.

Predaj však zostáva v blízkosti historických maxím. Časť analytikov hovorí, že odbyt automobilov za celý rok 2016 by stále mohol prekonať vlaňajší rekordný predaj, ktorý bol na úrovni 17,5 mil. vozidiel. Naďalej totiž trvajú priaznivé podmienky, ako sú nízke úrokové sadzby a nízke ceny benzínu. Okrem toho dôvera amerických spotrebiteľov podľa výskumnej organizácie Conference Board sa v septembri zvýšila na deväťročné maximum.

Výrobcovia áut za september hlásili zmiešané výsledky predaja na trhu USA. Predaj áut firmy General Motors Co oslabil o necelé jedno percento, firma Ford Motor Co evidovala pokles predaja o 8 percent, Fiat Chrysler informoval, že jeho predaj klesol o jedno percento a odbyt Volkswagenov sa znížil o 8 percent. Automobilka Toyota však na americkom trhu dosiahla rast predaja o 1,5 percenta a odbyt vozidiel spoločnosti Hyundai Motor sa zvýšil o 4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy