Ruský Gazprom zvýšil vývoz plynu do Európy za 9 mesiacov takmer o 11 mld. m3

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zvýšila vývoz plynu do Európy za deväť mesiacov tohto roka takmer o 11 miliárd kubických metrov (m3), uviedla dnes firma s tým, že najvýraznejšie sa zvýšil export do Británie, takmer o 5 miliárd m3.
„Export Gazpromu do krajín mimo Spoločenstva nezávislých štátov vzrástol za deväť mesiacov tohto roka medziročne o 10,7 miliardy m3. Najvyšší rast spomedzi veľkých odberateľov zaznamenala Británia, kam vývoz vzrástol o 4,7 miliardy m3. Nasledovali Nemecko (o 1,9 miliardy m3), Holandsko (1,52 miliardy m3), Francúzsko (1,5 miliardy m3) a Poľsko (1,4 miliardy m3).
Dopyt sa zvýšil podľa Gazpromu aj v niektorých štátoch južnej Európy. Z percentuálneho hľadiska najvýraznejšie vzrástol vývoz do Grécka, o viac než 57 %.
Šéf firmy Alexej Miller už skôr uviedol, že vývoz plynu do Európy zo strany Gazpromu by do konca tohto roka mohol dosiahnuť viac než 170 miliárd m3. Nevylúčil, že tento trend sa udrží aj v roku 2017. Na porovnanie, minulý rok vyviezol Gazprom do Európy 159,4 miliardy m3 plynu, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavovalo rast o 8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy