Od 1. októbra platí dohoda o partnerstve a spolupráci EÚ s Vietnamom

Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že v sobotu 1. októbra nadobudla účinnosť dohoda o partnerstve a spolupráci (PCA) medzi Európskou úniou a Vietnamom.
PCA, ktorá bola podpísaná 27. júna 2012 a ratifikovaná tohto roku, nahradí staršiu dohodu o spolupráci z roku 1995.
Nová dohoda posilňuje existujúce vzťahy medzi EÚ a Vietnamom, skonsoliduje existujúce oblasti spolupráce a povedie k prehĺbeniu a diverzifikácii vzájomných vzťahov v oblastiach spoločného záujmu.
Hlavným cieľom tejto dohody je podporiť hospodársky rast a sociálny pokrok pre občanov EÚ a Vietnamu, rovnako ako aj snaha dosiahnuť stabilnú, prosperujúcu a slobodnú spoločnosť. PCA je postavená na spoločnom záväzku oboch strán dodržiavať dobrú správu verejných vecí, ľudské práva a trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na význam obchodných vzťahov a princípy právneho štátu.
Dohoda by mala rozšíriť spoluprácu v širokom spektre oblastí, ako je trvalo udržateľný rozvoj, zmeny klímy, oblasť spravodlivosti, bezpečnosti, vedy a techniky. Posilní súdržnosť a súčinnosť medzi politikami EÚ a záujmami členských štátov, ktoré majú záujem o hlbší rozvoj vzťahov s touto ázijskou krajinou vďaka ľahším obchodným kontaktom a rozvoju investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy