Pätina faktúr v agrosektore je uhradená po lehote splatnosti

Platobná disciplína je však podľa 71 % poľnohospodárskych spoločností a družstiev rovnaká ako v minulom roku.

Poľnohospodárske spoločnosti a družstvá evidujú takmer pätinu, v priemere 17 %, objemu faktúr uhradených po termíne splatnosti. Podľa siedmich z desiatich riaditeľov poľnohospodárskych podnikov sa však situácia nezhoršila. Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského poľnohospodárstva, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou O.C.M. Invest.

„Necítime nejaké výrazné zmeny, máme asi 20 až 30 % po splatnosti, ale nie je to nič tragické, sú to posuny platieb niekoľko dní, resp. týždňov, ale neohrozuje to našu platobnú schopnosť. Je to aj preto, že dlhodobo spolupracujeme s našimi odberateľmi, vieme si vyjsť v ústrety,“ uviedla predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica Zlata Holubová.

Horšia situácia je podľa riaditeľov v sektore živočíšnej výroby, kde evidujú 19 % neuhradených faktúr. O niečo lepšie je na tom rastlinná výroba, na účtoch agrárnych spoločností chýba 15 % vyfakturovaných prostriedkov. Platobná morálka je však podľa odberateľov rovnaká ako v minulom roku, myslí si to 71 % podnikov, zatiaľ čo 17 % spoločností upozorňuje na jej zhoršenie. Na neplatičov si podľa analýzy sťažujú najmä spoločnosti, ktoré sa zaoberajú živočíšnou výrobou, riaditelia majú problém s 22 % odberateľov. „Platobná morálka sa v tomto roku zhoršila nielen u našich odberateľov, a naďalej sa zhoršuje v celej škále poľnohospodárskej produkcie. Približne 15 – 17 % pohľadávok je teraz po lehote splatnosti, čo sa prejavuje na obmedzovaní dodávok odberateľom, ktorí majú problémy so splácaním pohľadávok,“ skonštatoval generálny riaditeľ, LAPREMA Trnava s. r. o Peter Lančarič.

Takmer polovica poľnohospodárskych spoločností, 46 %, sa stretla s oneskorením priamych platieb z dotačných titulov. Medzi najčastejšie dôvody tohto zdržania patrí podľa riaditeľov poľnohospodárskych družstiev pochybenie na strane úradov, zdržanie pre krížové kontroly a nesprávne deklarované údaje v dokumentoch.

CEEC Research je analytickou spoločnosťou, ktorá sa zameriava na výskumy v oblasti poľnohospodárstva, stavebníctva, strojárenstva a verejných zákaziek. Spoločnosť poskytuje analýzy vybraných sektorov od roku 2006, ich služby využíva 17 tisíc spoločností z celého sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy