Nemecký minister hospodárstva o Deutsche Bank: Nevedel som, či sa mám smiať alebo plakať

, Business Insider;TASR Foto: SITA/AP

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel obvinil Deutsche Bank z špekulantstva v spojitosti s minulotýždňovým prepadom cien jej akcií.

"Nevedel som, či sa mám smiať alebo plakať, že banka, ktorá mala špekulatívny obchodný model teraz tvrdí, že sa stala obeťou špekulantov," povedal Gabriel novinárom v lietadle do Iránu.

Deutsche Bank, najväčšia nemecká banka ktorá zamestnáva okolo 100 000 ľudí, sa ocitla v kríze dôvery po tom, čo americké ministerstvo spravodlivosti žiadalo minulý mesiac zaplatiť až 14 miliárd dolárov.  Americké úrady od banky vymáhajú za obchodovanie s problematickými hypotekárnymi cennými papiermi pred globálnou finančnou krízou v roku 2008. Banka sa naliehavo potrebuje dohodnúť s americkými úradmi, aby zastavila ich ďalší pokles a znova si získala dôveru trhov.

Hrozba tak vysokej pokuty stlačila akcie Deutsche Bank na rekordné minimá a dohoda na oveľa nižšej pokute by mohla zvrátiť výpredaj akcií najväčšieho nemeckého veriteľa.

Generálny riaditeľ John Cryan sa v piatok pokúsil upokojiť zamestnancov banky v liste, v ktorom napísal, že "nové správy" boli príčinou poklesu akcií a že existujú "sily", ktoré chceli oslabiť dôveru v banku.

John Cryan

Gabriel, ktorý je aj vodcom sociálnych demokratov (SPD), partnerom koaličnej vlády Angely Merkelovej. Problémy Deutsche Bank sú nepríjemné pre Berlín, ktorý neraz upozorňoval na ekonomickú korupciou v iných krajinách eurozóny. Minulý týždeň nemecké ministerstvo financií rýchlo odmietlo správu, že by bol pripravený záchranný plán vlády pre prípad, že by Deutsche Bank nebola schopná získať dostatok nového kapitálu na urovnanie sporu. Nemecko čakajú voľby budúci rok, preto nie je v krajine priveľká politická chuť pomáhať.

Gabriel síce povedal, že má starosť o ľudí, ktorí v banke pracujú, jeho politickí súperi ho ale obvinili z politikárčenia. "Nemám starosť len o zamestnancov, ale aj o celú nemeckú ekonomiku," citovala agentúra Reuters ekonomického experta konzervatívneho bloku v Spolkovom sneme Joachima Pfeiffera. Poslanec CDU Michael Fuchs pre Passauer Neue Presse povedal, že útočiť na banku, ktorá prechádza ťažkým obdobím, nie je bystré, ale lacné. "Minister hospodárstva zneužíva svojho úradu ku straníckemu politikárčenie," uviedol zákonodarca.

Výška pokuty je ale pre pre Deutsche Bank likvidačná, čo do veľkosti sa banka nemôže rovnať americkým finančným kolosom ako sú JPMorgan alebo Citigroup. Jej trhová kapitalizácia sa odhaduje len na približne 15,9 miliardy eur a určite bude potrebovať zvýšiť kapitál, aby zaplatila pokutu v USA. Nemecká banka má pritom úzke obchodné väzby s najväčšími finančnými ústavmi po celom svete. Medzinárodný menový fond (MMF) ju preto tento rok označil za najväčšiu potenciálnu hrozbu pre globálny finančný systém spomedzi veľkých svetových bánk.

Generálny riaditeľ Deutsche Bank John Cryan sa tento týždeň zúčastní výročného zasadania MMF vo Washingtone. Nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung vo svojom nedeľnom vydaní uviedli, že šéfovia veľkých nemeckých firiem ako BASF, Daimler, E.ON, RWE a Siemens sa chystajú banku podporiť na rokovaniach s americkými úradmi. Je totiž pre nich veľmi dôležitá.

Deutsche Bank podobne ako jej európski rivali Credit Suisse a Barclays, ktoré majú tiež zaplatiť pokutu za predaj problematických hypoték, by chcela dosiahnuť dohodu s úradmi v USA ešte kým je pri moci súčasná administratíva.

Deutsche Bank pre hrozbu pokuty v USA zápasí s problémami aj na domácom trhu. Potrebuje znova získať dôveru verejnosti, politikov aj regulačných úradov, ktoré jej pripomenuli, že si za väčšinu problémov môže sama, pretože zareagovala príliš pomaly na finančnú krízu v roku 2008.

Ďalšiu ranu utŕžila banka cez víkend. Jej klienti sa totiž pre technické problémy nemohli v sobotu 1. októbra dostať k svojim peniazom, už tretíkrát za pár mesiacov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy