Novinka pokrízovej éry: Do záporu sa dostávajú aj výnosy korporátnych dlhopisov

, WSJ Foto: SITA/AP

Súhlas s tým, že na pôžičke budeme stratoví, ide skutočne proti našej intuícii. Lenže investori majú len obmedzené možnosti, kam peniaze umiestniť.

Nemecká spoločnosť Henkel a francúzska Sanofi upísali dlhopisy, ktoré nenesú žiadny úrok a ktorých cena bola nad ich nominálnou hodnotou. To znamená, že investori platia za dlhopisy viac, než koľko im firmy za pár rokov splatia. Niekoľkým vládam sa to už podarilo, tento rok vydali obligácie s negatívnym výnosom, ale v prípade firiem je to niečo výnimočné, pretože investori čelia väčšiemu riziku platobnej neschopnosti.

Akcie Henkel rastú
Popísaný vývoj je najmä odrazom politiky ECB, ktorá nakupuje na trhoch ako vládne, tak korporátne dlhopisy. Tým zvyšuje dopyt po nich a stláča výnosy smerom dole. Aj napriek tomu ale niektorí investori nad súčasným vývojom len krútia hlavou. "Je to na prvý pohľad celkom bizarné, keď žiadate nejakú spoločnosť, aby sa starala o vaše peniaze, a potom vám vráti menej, ako ste jej požičali," usmieva sa Edward Farley z PGIM Fixed Income.

Výnosy celého radu vládnych dlhopisov sú v zápore, držanie hotovosti so sebou nesie určité náklady a niektorí investori vsádzajú aj na to, že výnosy klesnú ešte nižšie a oni nakoniec za svoje investície budú inkasovať zisky. Niektorí investori dokonca musia povinne investovať do určitej skupiny aktív.

ECB začala nakupovať korporátne dlhopisy na začiatku júna, doteraz ich nakúpila za viac ako 20 miliárd eur. Väčšina týchto transakcií prebehla na sekundárnom trhu, kde investori obchodujú s už vydanými obligáciami. Intervencia ECB odvrátila obvyklý letný útlm, ktorý je pre dlhopisové trhy charakteristický. Namiesto toho august pokoril historický rekord v objeme vydaných obligácií.

Vyššiu agresivita v snahe o podporu ekonomického rastu môžeme sledovať u niekoľkých centrálnych bánk. Sadzby sa veľakrát dostali do záporných hodnôt, hoci zatiaľ nie je jasné, či tento prístup funguje. Podľa analytikov napríklad rad firiem používa novo získanú hotovosť z nových emisií na refinancovanie starších a drahších dlhov, alebo hotovosť jednoducho hromadí vo svojej súvahe. Podľa prieskumu ECB klesá počet spoločností, ktoré si požičiavajú, aby mohli investovať do výrobných kapacít. Firmy väčšinou tlmia svoje investície z rovnakého dôvodu, kvôli ktorému ECB intervenuje na dlhopisových trhoch: kvôli ekonomickému útlmu. Zoso Davies z banky Barclays hovorí, že "ak majú firmy investovať, musí sa zlepšiť ekonomický výhľad a klesnúť riziko". Podľa niektorých ekonómov môžu dokonca záporné sadzby uškodiť, pretože naznačujú, že centrálne banky neveria, že buy mohlo nastať silnejšej oživenie.

Z vývoja v Európe každopádne ťažia americké spoločnosti, ktoré tu vydávajú svoje obligácie. Tento rok ich emisie predstavujú asi pätinu celkového objemu v Európe vydaných dlhopisov s investičným ratingom. Investori sa zase čoraz viac presúvajú z Európy do USA, kde sú výnosy dlhopisov vyššie. Tým ale rastie tlak na pokles výnosov dlhopisov aj na americkom trhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy