Globálny dopyt po rope podľa OPEC-u posilní

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu očakáva, že v tomto roku globálny dopyt stúpne o 1,23 mil. barelov denne na 94,27 mil. barelov denne.

Globálny dopyt po rope v tomto roku podľa prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) posilní o 1,23 mil. barelov denne na úroveň 94,27 mil. barelov denne. Kartel to uviedol v pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v pondelok na svojej internetovej stránke. V budúcom roku organizácia očakáva rast globálneho dopytu po rope o 1,15 mil. barelov denne na 95,42 mil. barelov denne. Rast dopytu bude podľa kartelu v budúcom roku naďalej pochádzať najmä z Indie, Číny a USA.

OPEC zároveň predpokladá, že ponuka ropy zo strany producentov, ktorí nie sú jeho členmi, sa v tomto roku zmenší o 610 tis. barelov denne na úroveň 56,32 mil. barelov denne. V budúcom roku však podľa kartelu ponuka čierneho zlata z produkcie krajín, ktoré sú mimo OPEC-u, stúpne o 200 tis. barelov denne na 56,52 mil. barelov denne. Hlavný dôvodom zvýšenia ponuky bude nová ťažba z ropného poľa Kašagan v Kazachstane.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu očakáva, že dopyt po jej produkcii za tento rok sa zväčší o 1,7 mil. barelov denne na 31,7 mil. barelov denne. V roku 2017 OPEC predpokladá ďalší rast dopytu po svojej rope, a to o 800 tis. barelov denne na úroveň 32,5 mil. barelov denne. Priemerná cena ropy z ťažby členov OPEC-u v auguste medzimesačne mierne posilnila, a to o 42 centov na 43,10 USD za barel. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška však bola nižšie o zhruba 30 percent.

(1 EUR = 1,1268 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy