Počet nových nezamestnaných v USA mierne stúpol

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v krajine minulý týždeň vzrástol o 2 tis. na sezónne upravených 263 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň mierne zvýšil. Napriek tomu je počet nových nezamestnaných v blízkosti historických miním, čo je pozitívnym znakom situácie na trhu práce. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o štátne dávky stúpol o 2 tis. na sezónne upravených 263 tisíc. Na rovnakej úrovni bol aj štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných.

Celkový počet Američanov poberajúcich podporu v nezamestnanosti sa medziročne znížil o 4,4 percenta na 2,16 milióna. Počet nových nezamestnaných v USA zostáva pod hranicou 300 tis. už 78 týždňov, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970. Nízky počet nových žiadateľov o štátnu podporu naznačuje, že vytváranie nových pracovných pozícií v ekonomike krajiny bolo v auguste na dobrej úrovni. Vláda USA bude o tvorbe nových pracovných miest informovať v piatok, pričom ekonómovia oslovení v prieskume spoločnosti FactSet odhadujú, že v americkom hospodárstve v auguste pribudlo 180 tis. nových miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy