Ako míňa svoje milióny najrýchlejší muž planéty?

, Business Insider Foto: TASR/AP;TASR/AP

Jamajský šprintér Usain Bolt si od začiatku roka do olympiády v Riu de Janeiro zarobil 32,5 milióna dolárov. Je jediným atlétom, ktorý sa dostal na rebríček najlepšie platených športovcov časopisu Forbes, v ktorom mu patrí mu 32. miesto. Ako rýchlo Bolt podľa serveru Business Insider míňa svoje milióny?

Od roku 2002 spolupracuje jamajský šprintér s firmou Puma a jeho kontrakt na desať miliónov dolárov ročne je v atletike zďaleka najlukratívnejší. Medzi ďalších jeho sponzorov patrí Hublot, Gatorade alebo Virgin Media.

Suma za víťazstvo  je v atletike relatívne nízka. Bolt dostáva za každý vyhraný pretek v Diamantovej lige 10 tisíc dolárov. Len za účasť ale na poplatkoch často inkasuje až 400 tisíc dolárov. Podľa Forbesu si za posledný rok na „prize money“ a poplatkoch zarobil celkovo 2,5 milióna dolárov. Ďalším príjmom sú poplatky z franšízy mobilnej hry Temple Run, ktorá má už viac ako miliardu stiahnutí.

Najrýchlejší muž planéty chce byť rýchly aj na ceste. Jedno z najdrahších áut, ktoré si Bolt vybral, je čierny Nissan GT-R za 105 tisíc dolárov. Vlastní tiež špeciálnu zlatú edíciu GT-R, auto získal za tri zlaté medaily na olympiáde v Londýne v roku 2012.

Napriek medzinárodnému úspechu žije šprintér neďaleko svojich rodičov na Jamajke. Jeden z jeho najväčších nákupov bol bytový komplex v Kingstone. Cena za nehnuteľnosť nebola zverejnená. Jeho susedmi sú rapper Sean Paul a modelka Jodi "Jinx" Stewart-Henriques. V roku 2009 si zaobstaral dom v Rum Cay Island na Bahamách.

Party ale atlét neorganizuje len vo svojom dome. Vlani údajne objednal vodku za 10 tisíc libier v istom britskom klube, a zrejme nedopatrením, za alkohol zabudol zaplatiť. Keď si svoju chybu na druhý deň uvedomil, účet uhradil.

Bolt dáva peniaze aj späť do svojej komunity. Pravidelne venuje športové vybavenie strednej škole, kde kedysi študoval. Len za minulý rok to bolo 1,3 milióna dolárov. V roku 2013 dal štyri milióny dolárov na rekonštrukciu zdravotného strediska.

Jedným z najväčších koníčkov Bolta je hudba. Od roku 2010 vystupuje na verejnosti ako DJ. Potrebná technika nie je zadarmo, vyjde na viac ako 5000 libier.

Po svete Bolt cestuje vo veľkom štýle, často súkromným lietadlom. Stýka sa s množstvom známych osobností, napríklad s britským princom Harrym. Väčšinu času mu ale stále zaberie tréning na dráhe.

Vo svojich tridsiatich rokoch si je vedomý toho, že jeho rýchlosť nemôže trvať večne. Do športového dôchodku chce odísť v roku 2017 po majstrovstvách sveta v Londýne. Bude mať dosť času na to, aby minul svoje ťažko zarobené peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy