V ekonomike USA v máji pribudlo 38 tis. pracovných miest

Májová tvorba nových pracovných pozícií v americkom hospodárstve bola najslabšia od septembra 2010.

Americká ekonomika v máji vytvorila najmenej pracovných miest za viac ako päť rokov. Negatívne na tvorbu pracovných miest zapôsobil štrajk zamestnancov telekomunikačnej spoločnosti Verizon. V ekonomike USA bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac pribudlo iba 38 tis. nových pracovných pozícií, čo bolo najmenej od septembra 2010. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce.

Mesiac trvajúci štrajk vo firme Verizon znížil tvorbu pracovných miest o 34 tis. pozícií. Zamestnanci spoločnosti, ktorí boli považovaní za nezamestnaných, pretože nedostali plat, sa do práce vrátili v stredu. Očakáva sa, že vylepšia štatistiku tvorby pracovných miest v júni. Ale aj bez štrajku v spoločnosti Verizon by v ekonomike USA minulý mesiac pribudlo iba 72 tis. pracovných pozícií. Sektor vyrábajúci tovary, ktorý zahŕňa ťažobné odvetvie a spracovateľský priemysel, stratil v máji 36 tis. pracovných miest, čo bolo najviac od februára 2010.

Priemerné hodinové zárobky v americkej ekonomike sa minulý mesiac zvýšili o päť centov čiže o 0,2 %. Medziročne tak mzdy v krajine posilnili o 2,5 %. Ekonómovia však hovoria, že je potrebný rast zárobkov o 3 až 3,5 %, aby sa inflácia dostala na úroveň 2 %, čo je cielená výška podľa amerického Federálneho rezervného systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy