Nemecké maloobchodné tržby v apríli klesli o 0,9 %

Medzimesačne sa maloobchodné tržby v Nemecku v apríli znížili o 0,9 %, kým v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka reálne vzrástli o 2,3 %.

Nemecké maloobchodné tržby v apríli klesli už druhý mesiac v rade, keď sa medzimesačne znížili o 0,9 %. Informoval o tom v utorok nemecký štatistický úrad. Nenaplnilo to očakávania ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí odhadovali, že maloobchodné tržby v štvrtom mesiaci posilnia o 0,9 %.

Pokles maloobchodných tržieb vyvoláva pochybnosti nad očakávaniami, ktoré rátali s tým, že vzhľadom na útlm zahraničného obchodu budú spotrebiteľské výdavky motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky. Maloobchodné tržby sú však volatilným ukazovateľom, ktorý sa často reviduje. Nemecký štatistický úrad v utorok revidoval marcové maloobchodné tržby, pričom ich pokles prehĺbil o 0,3 percentuálneho bodu na 1,4 %.

V medziročnom porovnaní nemecké maloobchodné tržby v apríli reálne stúpli o 2,3 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu tento ukazovateľ výrazne vzrástol, keďže podľa nadol revidovaných údajov sa maloobchodné tržby v marci medziročne zvýšili o 0,6 %. Ekonómovia v prieskume agentúry Reuters očakávali o niečo pomalšie tempo rastu, pričom ich odhad počítal s medziročným nárastom maloobchodných tržieb o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy