Ceny ropy klesajú, dôvodom je posilňovanie dolára

Ceny ropy klesajú. Dôvodom je posilňovanie dolára, ktorý podporil nárast očakávaní týkajúcich sa zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Americká ropa WTI sa obchoduje pod úrovňou 48 USD (42,87 eura) za barel. Čierne zlato však zmazalo časť strát z dôvodu obáv z ďalšieho výpadku dodávok z hlavného nigérijského ropného terminálu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa o 19.11 SELČ predával po 47,74 USD. To je o 45 centov alebo 0,93 % menej než v stredu (18. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Júlový kontrakt na severomorskú ropu Brent zlacnel o 47 centov alebo 0,96 % na 48,46 USD za barel.
Na trhoch sa zvyšujú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) by mohla pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb už v júni. To podporilo dolár a spôsobilo výpredaj na ropnom trhu.
Ceny ropy však popoludní začali mazať straty. Dôvodom bola správa o zatvorení najväčšieho nigérijského ropného terminálu Qua Iboe pre nebezpečenstvo ozbrojených útokov. Zamestnanci terminálu, ktorý prevádzkuje ExxonMobil, boli evakuovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy