Posledné dni ostávajú finančným inštitúciam na nahlásenie GIIN

Koniec mája je medzníkom pri plnení si povinností, ktoré vyplývajú zo zákona o automatickej výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní. Upozorňuje na to finančná správa.
„Zákonom definované finančné inštitúcie majú povinnosť do 15 dní od pridelenia jednoznačného identifikátora, tzv. GIIN oznámiť jeho pridelenie finančnej správe. Najneskôr však do 31. mája v roku, v ktorom idú zákonom definované údaje reportovať,“ upozornila hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková. GIIN prideľuje finančným inštitúciám daňová správa USA – The Internal Revenue Service (IRS).
Zákon o automatickej výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní upravuje povinnosti slovenských bánk, poisťovní, burzy cenných papierov a ďalších finančných inštitúcií, ktoré spravujú účet alebo iný finančný produkt rezidentom USA. Finančné inštitúcie musia na základe dohody FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) preverovať, či v kalendárnom roku vedú účet, ktorý podlieha oznamovaniu.
„Ich povinnosťou je získať identifikačné údaje o držiteľovi účtu alebo o osobe ovládajúcej účet (meno, adresa, DIČ, dátum narodenia, obchodné meno, sídlo) a informácie o účte alebo inom finančnom produkte (číslo účtu, zostatok na účte, sumu úrokov alebo výnosov z účtu) a oznámiť to finančnej správe,“ priblížila Macíková.
V prípade, ak finančné inštitúcie nebudú plniť požiadavky vyplývajúce z FATCA, budú ich obchody v USA postihnuté 30-% zrážkovou daňou. Obdobná 30-% daň im bude zrážaná aj z platieb prichádzajúcich od finančných inštitúcií, ktoré akceptujú FATCA a spolupracujú s daňovou správou USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy