Stavebná produkcia v SR aj EÚ v marci klesla

Stavebná produkcia v EÚ v marci medziročne klesla o 1,4 % a oproti februáru sa znížila zhodne o 1,4 %. Slovenské stavebníctvo medziročne oslabilo o 0,4 % a v medzimesačnom porovnaní kleslo o 4,8 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v marci v porovnaní s februárom klesla o 0,9 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie stavebníctvo oslabilo výraznejšie, a to o 1,4 %. Medziročne sa stavebná produkcia eurozóny znížila o 0,5 % a v celej EÚ klesla o 1,4 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa stavebná výroba v marci medzimesačne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú EÚ, keď oproti februáru klesla o 4,8 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka však slovenské stavebníctvo oslabilo miernejšie oproti priemeru za celú EÚ, pričom sa znížilo o 0,4 %.

V medzimesačnom porovnaní sa v marci v rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, stavebná produkcia najviac znížila v Slovinsku, a to o 8,5 %. Po ňom nasledovalo Maďarsko (-6,3 %) a tretí najvýraznejší pokles evidovala Česká republika (-5,1 %). Najsilnejší rast stavebnej výroby oproti februáru zaznamenali Švédsko (3,5 %), Francúzsko (1,2 %) a Holandsko (0,9 %).

Medziročne sa najhoršie vyvíjala stavebná produkcia Slovinska, ktorá sa zmenšila o 36,7 %. Druhý najvýraznejší pokles evidovalo Maďarsko (- 33,9 %), po ktorom nasledovali Poľsko (-14,9 %) a Česká republika (-11,5 %). Najviac sa marcová stavebná produkcia medziročne zvýšila vo Švédsku (16,4 %), v Holandsku (6,3 %), v Nemecku (1 %) a v Španielsku (0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy