Nezamestnanosť vo Francúzsku klesla pod 10 %

V kontinentálnom Francúzsku bola miera nezamestnanosti za január až marec na úrovni 9,9 %. Vrátane zámorských území krajiny bola nezamestnanosť vo výške 10,2 %.

Miera nezamestnanosti v kontinentálnom Francúzsku po prvýkrát od roku 2014 klesla pod úroveň 10 %. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil francúzsky štatistický úrad INSEE. Počet nezamestnaných ľudí vo Francúzsku bez zámorských území bol v prvom štvrťroku na úrovni 9,9 %. Štatistický úrad zároveň revidoval smerom nadol mieru nezamestnanosti za štvrtý kvartál vlaňajška na 9,9 % z úrovne 10 %. Vrátane zámorských území bola miera nezamestnanosti za január až marec na úrovni 10,2 %. V predchádzajúcom kvartáli bola nezamestnanosť tiež vo výške 10,2 %, pričom ju úrad revidoval nadol z úrovne 10,3 %.

Počet dlhodobo nezamestnaných, teda tých, ktorí nemali žiadne zamestnanie dlhšie ako jeden rok, však vzrástol k takmer rekordným hodnotám. V prvom štvrťroku bolo vo Francúzsku 1,23 mil. dlhodobo nezamestnaných, čo bolo len o niečo menej ako rekordných 1,238 mil. dlhodobých nezamestnaných, ktorých evidovali v treťom kvartáli vlaňajška.

Nezamestnanosť vo Francúzsku ostáva vysoká aj napriek postupnému oživeniu ekonomiky. Francúzsky prezident Francois Hollande už skôr oznámil, že ak sa mu nepodarí trvalo znížiť nezamestnanosť, tak sa nebude v roku 2017 uchádzať o znovuzvolenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy