Keď dochádzajú peniaze, siahnete aj na svoju oceňovanú zbierku

, bloomberg;E15 Foto:YT/SothebysTV

V newyorskej aukčnej sieni Sotheby 's začína trojdňová aukcia vzácnych vín magnáta Williama Kocha. Dražiť sa bude 20 tisíc fliaš. Kolekcia ropného podnikateľa a investora bude rozdelená na 2700 takzvaných lotov a predávajúci aj aukčná sieň dúfajú, že aukcia vynesie sumu medzi 10,5 a 15 miliónmi dolárov.

K dispozicii budú niektorá z najdrahších vín sveta. Viac ako 120 lotov bude tvoriť Château Latour, jeden z lotov bude mať šesť 1,5litrových fliaš Château Latour a mal by sa predať až za 60-tisíc dolárov. "Koch nakupoval ohromné množstvo vín," povedal agentúre Bloomberg šéf aukcií v Sotheby 's Wine Connor Kriegel. "Kedykoľvek videl príležitosť, niečo kúpil."

Koch predaj zdôvodňuje tým, že má vína príliš veľa. "Nemám šancu si vychutnať približne 43 tisíc fliaš, preto chcem zberateľom ponúknuť možnosť niektoré z týchto skvostov vlastniť," napísal Koch vo vyhlásení. Asi 80 lotov bude obsahovať len Château Mouton Rothschild, ten najsledovanejšie tvorí 10 fliaš ročníka 1945 a čaká sa, že za neho úspešný dražiteľ z peňaženky vytiahne až 120 tisíc dolárov. "Je to jedno z najlegendárnejších vín sveta a tento ročník je považovaný za jedno z najlepších vín histórie. Vidieť ho predávať naraz také množstvo je naozaj zážitok," uviedol Kriegel.

Objavili sa však správy, že Koch potrebuje hotovosť, pretože za posledné tri roky sa jeho majetok scvrkol o polovicu, na dve miliardy dolárov.

Koch v zberateľskej kariére nemal vždy šťastnú ruku. Na konci osemdesiatych rokov minulého storočia zaplatil pol milióna dolárov za fľašu, ktorá mala v minulosti patriť Thomasovi Jeffersonovi, ale ukázalo sa, že ide o podvod. V roku 2005 kúpil viac než dve stovky fliaš od podozrivého obchodníka s vínom za dva milióny dolárov. Koch ho nakoniec zažaloval a predávajúci bol odsúdený na desať rokov väzenia.


Kto je William Ingraham Koch

Syn Freda Kocha, ktorý založil rafinérske impérium Koch Industries, išiel v otcových šľapajach do roku 1983, kedy svoj zdedený podiel v rodinnej firme predal bratom Davidovi a Charlesovi a začal rozvíjať vlastné obchodné aktivity. Okrem zbierania vín sa venoval jachtingu. V roku 1992 vyhral najslávnejšiu jachtársku trofej Pohár Ameriky. Koch má však rad investícií stále naviazaných na ropný biznis, preto sa jeho majetok od roku 2012, kedy presahoval štyri miliardy dolárov, ku koncu minulého roka prepadol na polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy