Nemecké maloobchodné tržby v marci klesli o 1,1 %

Marcový pokles maloobchodných tržieb v krajine bol najvýraznejší za 1,5 roka.

Nemecké maloobchodné tržby v marci oproti februáru oslabili o 1,1 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny. Išlo o najvýraznejší medzimesačný pokles nemeckého maloobchodu za 1,5 roka. To spochybňuje očakávania, že spotrebiteľské výdavky podporia rast najväčšej európskej ekonomiky, keďže zahraničný obchod oslabuje. Nenaplnilo sa očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že nemecký maloobchod v marci medzimesačne o 0,3 % stúpne.
Maloobchodné tržby sú však volatilným ukazovateľom, ktorý sa často reviduje. Podľa revidovaných údajov sa nemecké maloobchodné tržby vo februári medzimesačne nezmenili, pričom predchádzajúci odhad naznačoval, že o 0,4 % klesli. Medziročne marcové tržby maloobchodu v Nemecku reálne posilnili o 0,7 %. Ide však o výrazné spomalenie ich rastu v porovnaní s februárom, kedy sa podľa revidovaných údajov zväčšili o 5,5 %. Ekonómovia očakávali, že medziročný rast v marci bude na úrovni 2,2 %.

So štatistickými údajmi o vývoji maloobchodu kontrastujú výsledky najnovšieho prieskumu agentúry GfK. Vyplýva z nich, že ukazovateľ ochoty nemeckých spotrebiteľov nakupovať sa zlepšil o vyše päť bodov na úroveň 55,4 bodu. Index očakávaní spotrebiteľov, pokiaľ ide o celkový ekonomický vývoj, stúpol o takmer šesť bodov na 6,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy