E.ON a Statoil vybudujú veterný park za 1,2 mld. eur

Veterný park v Baltskom mori bude poskytovať energiu z obnoviteľných zdrojov až pre 400 tis. domácnosti v Nemecku.

Nemecká energetická spoločnosť E.ON a nórsky Statoil vynaložia vyše 1,2 mld. eur na investíciu do vybudovania veterného parku v Baltskom mori pri pobreží Nemecka. O vybudovaní veterného parku Arkona obe firmy informovali v pondelok. Každá z nich bude v 385-megawattovom projekte vlastniť 50 %. Očakáva sa, že park bude úplne v prevádzke v roku 2019.

„Veterný park Arkona bude poskytovať energiu z obnoviteľných zdrojov až pre 400 tis. domácnosti v Nemecku, čo znamená, že ide o jeden z najväčších projektov pobrežných veterných parkov,“ uviedla firma Statoil vo vyhlásení. Park bude využívať 60 šesťmegawattovych turbín z produkcie nemeckej firmy Siemens, uviedla spoločnosť E.ON. „Tento projekt ponúka ideálne podmienky pre ďalšiu redukciu nákladov na pobrežné veterné parky a bude veľkým krokom vpred pri realizácii nášho cieľa, aby energia z obnoviteľných zdrojov bola naozaj konkurencieschopná,“ dodal E.ON.

Nórska ropná spoločnosť Statoil vlani založila divíziu New Energy Solutions, aby rozšírila podnikanie mimo svojej tradičnej oblasti ropného a plynárenského odvetvia. „Táto investícia je v súlade s našou stratégiou doplnenia ropného a plynárenského portfólia o ziskovú výrobu energie z obnoviteľných zdrojov,“ uviedol generálny riaditeľ Statoilu Eldar Saetre.

Súvisiace články

Aktuálne správy