Rusko verí v dohodu o zmrazení ťažby ropy

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a producenti, ktorí nie sú členmi kartelu, podľa ruského ministra energetiky Alexandra Novaka diskutujú o zmrazení ťažby na januárovej úrovni, ale pripustil aj možnosť iných návrhov.

Ruský minister energetiky Alexander Novak dúfa, že hlavní producenti ropy sa na schôdzke v Dauhe dohodnú na zmrazení ťažby. Schôdzka sa uskutoční 17. apríla a mala by pomôcť dostať do rovnováhy globálny trh s ropou. Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar sa vo februári dohodli, že zmrazia produkciu na januárovej úrovni, ale uviedli, že dohoda je podmienená tým, že sa k nej pripoja ďalší producenti.

Nadbytočné dodávky ropy na trh sú podľa odhadov Moskvy na úrovni zhruba 1,5 mil. barelov denne. „Samozrejme, že veríme v dohodu,“ povedal minister Novak novinárom. „Inak by sme o tejto problematike nediskutovali,“ dodal. Konštatoval pritom, že sa rokuje o zmrazení na januárovej úrovni, ale predložiť sa môžu aj iné návrhy. Zdroj z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pre agentúru Reuters povedal, že ťažba by sa mohla zmraziť na januárovej, februárovej alebo marcovej úrovni alebo na úrovni prvého štvrťroka. Rusko aj OPEC v januári ťažili takmer rekordné objemy.

Rusko, ktoré je po Saudskej Arábii druhým najväčším exportérom ropy na svete, v marci ťažilo na 30-ročnom maxime 10,91 mil. barelov denne. Dva zdroje, ktoré majú blízko k ruskému ministerstvu energetiky, v piatok pre Reuters uviedli, že objem ťažby by mohol tento mesiac klesnúť a byť v pásme 10,84 až 10,86 mil. barelov denne. V januári Rusko produkovalo 10,88 mil. barelov ropy denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy