Nezamestnaných v USA ubudlo, hoci ekonomika rastie slabo

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorá požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol viac, ako sa očakávalo. Naznačuje to, že situácia na trhu práce sa naďalej zlepšuje napriek slabému ekonomickému rastu. Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich štátne dávky sa v týždni končiacom sa 2. apríla znížil o 9 tis. na sezónne upravených 267 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Podľa vládnych údajov zverejnených minulý týždeň na trh práce USA medzi septembrom minulého roka a marcom tohto roka vstúpilo, alebo sa vrátilo 2,4 mil. ľudí. Ide o historicky druhý najväčší prírastok pracovnej sily v USA za šesťmesačné obdobie. Americkí zamestnávatelia v marci vytvorili 215 tis. nových pracovných miest po vytvorení 245 tis. nových pozícii vo februári. Pre zväčšenie pracovnej sily však nezamestnanosť v USA stúpla o desatinu percentuálneho bodu na 5 %.

Zlepšovanie trhu práce USA je v kontraste so spomaľovaním ekonomického rastu krajiny. Najnovšie údaje o výdavkoch spotrebiteľov, podnikových investíciách a zahraničnom obchode naznačujú, že medziročné tempo amerického ekonomického rastu v prvom štvrťroku kleslo pod 1 % po slabom tempe na úrovni 1,4 % v štvrtom kvartáli vlaňajška.

Súvisiace články

Aktuálne správy