Slovenský maloobchod sa vyvíja horšie ako v eurozóne

Februárové maloobchodné tržby v eurozóne medzimesačne vzrástli o 0,2 % a medziročne o 2,4 %. Na Slovensku medzimesačne posilnili o 0,1 % a medziročne o 0,5 %.

Sezónne upravený objem maloobchodných tržieb v eurozóne vo februári medzimesačne stúpol o 0,2 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšil o 0,1 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa kalendárne upravené februárové maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 2,4 % a v rámci celej EÚ o 3 %. Vyplýva to z odhadov štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v utorok.

Slovenské maloobchodné tržby sa v porovnaní s priemerom za eurozónu vo februári medziročne aj medzimesačne vyvíjali horšie. Medziročne stúpli o 0,5 % a medzimesačne posilnili iba o 0,1 %. Najsilnejší medzimesačný rast zaznamenali v Luxembursku (4,9 %) a Portugalsku (2,7 %). Najviac oproti januáru tržby klesli v Poľsku (-2,9 %) a v Estónsku (-2,2 %).

Medziročne v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejší rast maloobchodných tržieb evidovali Rumunsko (19,3 %) a Luxembursku (18,3 %). Medziročné oslabenie maloobchodu vo februári nastalo v Belgicku (-2,4 %), Slovinsku (-1,4 %) a v Dánsku (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy