Predseda SPPK upozornil ministerku na problémy v agrosektore

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík požiadal ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú o spoluprácu v prípade možného nevyplatenia pohľadávok potravinárom obchodnou sieťou Carrefour, ktorá je v reštrukturalizácii.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík priblížil novej ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriele Matečnej aktuálne problémy v agropotravinárskom sektore. Urobil tak na ich prvom oficiálnom stretnutí v pondelok. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Predseda komory sa zameral prevažne na krízu v sektore ošípaných a vo výrobe surového kravského mlieka, ktorá sa za posledné dni podľa neho radikálne prehĺbila. Podľa Holéciovej niektorí prvovýrobcovia mlieka avizujú rušenie ďalších chovov dojníc, k čomu je na utorok naplánované ďalšie stretnutie medzi Slovenským zväzom prvovýrobcov mlieka, predsedom Semančíkom a rezortom pôdohospodárstva.

Semančík s ministerkou rozoberali aj problém vstupu obchodnej siete Carrefour do reštrukturalizácie a obavy potravinárov, členov SPPK, týkajúce sa možného neuspokojenia ich pohľadávok. „Potravinári tvrdia, že došlo k porušeniu práv a oprávnených záujmov veriteľov chránených právnym poriadkom Slovenskej republiky, a preto žiadajú o podporu a pomoc v konaní voči dlhujúcej spoločnosti Retail Value Stores, a. s.,“ uviedla Holéciová. Preto šéf komory v pondelok listom oficiálne požiadal ministerku o spoluprácu s cieľom zamedziť alebo zmierniť vzniknutú situáciu, ktorá poškodí slovenských potravinárov. Za jedno z riešení SPPK považuje prerokovanie otázky odkúpenia pohľadávok štátom so zástupcami ministerstva financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy