SP vybrala na poistnom v 1. kvartáli 1,64 mld. eur

Sociálna poisťovňa (SP) vybrala za prvý štvrťrok 2016 od ekonomicky aktívneho obyvateľstva poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie vo výške 1,64 mld. eur. V porovnaní s rozpočtom na mesiace január až marec tohto roka je to viac o 67,51 mil. eur (104,28 %). Informoval o tom v pondelok hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Sociálna poisťovňa si tak udržuje vysoký štandard vo výbere poistného, ktorým prekračuje ako plánované hodnoty roku 2016, tak aj minuloročné údaje,“ zhodnotil Višváder. Ako priblížil, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú predbežné príjmy od ekonomicky aktívneho obyvateľstva v mesiacoch január až marec 2016 vyššie o 107,35 mil. eur, čo predstavuje nárast o 6,98 %.

Príjmy za január tohto roka boli vyššie o 28,56 mil. eur, za február 2016 o 40,97 mil. eur a za tohtoročný marec o 37,82 mil. eur oproti minuloročnému výberu. Za úspechom je podľa Višvádera nárast zamestnanosti a tvorba pracovných miest, ako aj zvýšenie kontroly podnikateľských subjektov zameranej na prihlasovanie pracovníkov a platenie odvodov za nich v správnej výške. „Prekračovanie plánu výberu poistného a následné zvýšenie príjmov Sociálnej poisťovne znamená zníženie potreby jej dotovania zo štátneho rozpočtu na výplatu dôchodkov,“ uzavrel hovorca.

Súvisiace články

Aktuálne správy