Ceny výrobcov v eurozóne zrýchlili vo februári tempo poklesu

Ceny výrobcov v eurozóne klesli vo februári výraznejšie než v prvom mesiaci roka a zároveň výraznejšie, než sa očakávalo. Uviedol to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Informoval o tom portál RTTNews.
Index cien výrobcov klesol vo februári medziročne o 4,2 %, omnoho výraznejšie než v januári, keď pokles dosiahol 3 %, čo znamenalo redukciu smerom nahor. Pôvodne udával Eurostat januárový pokles cien o 2,9 %. Ekonómovia so zrýchlením poklesu cien počítali, očakávali však, že dosiahne 4 %.
V medzimesačnom porovnaní klesli ceny výrobcov v eurozóne vo februári o 0,7 % a opäť prekonali odhady ekonómov. Tí počítali s poklesom o 0,6 %. Oproti poklesu v januári sa však tempo zmiernilo, keďže v prvom mesiaci tohto roka dosiahol medzimesačný pokles cien výrobcov 1,1 %.
Pod februárový výsledok sa podpísal najmä pokles cien energií. Bez ich započítania ceny výrobcov v eurozóne klesli medziročne o 0,8 % a medzimesačne o 0,2 %. Samotné ceny energií klesli v druhom mesiaci roka oproti rovnakému mesiacu 2015 až o 12,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy