Pre SR boli vlani najdôležitejšími exportnými partnermi Nemecko, ČR a Poľsko

Pre Slovenskú republiku boli vlani najdôležitejšími exportnými partnermi Nemecko (23 % exportu), Česká republika (12 %) a Poľsko (9 %). Hlavných dovozných partnerov pre Slovensko predstavovali Nemecko (19 % dovozu tovarov), ČR (17 %) a Rakúsko (9 %). Informovala o tom Európska komisia (EK).
„Najnovšia štatistika Eurostatu ukázala, že 85 % slovenského vývozu smeruje do členských štátov EÚ a 79 % dovozu pochádza z členských štátov EÚ. Slovensko je tak krajinou, ktorá je najviac naviazaná na obchod v rámci Európskej únie. Európsky trh pre Slovensko predstavuje hlavný motor ekonomického rastu,“ uviedol v súvislosti so štatistikou vedúci Zastúpenia EK v SR Dušan Chrenek.
Z výsledkov medzinárodného obchodu EÚ za rok 2015 ďalej vyplýva, že pre väčšinu členských štátov EÚ bol vlani hlavným dovozným aj vývozným partnerom iný členský štát EÚ. Mimo hraníc EÚ boli najväčšími obchodnými partnermi únie USA s objemom 619 miliárd eur (18 % celkového zahraničného obchodu s tovarom) a Čína (15 %, v hodnote 521 miliárd eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy