Japonskú firmu Sharp kúpi taiwanský Foxconn za 3,5 mld. USD

Dohoda predstavuje najväčšiu akvizíciu v japonskom technologickom odvetví zo strany zahraničnej firmy.

TOKIO/ TCHAJ-PEJ 30. marca (SITA, Reuters) – Japonskú spoločnosť Sharp Corp, ktorá je výrobcom elektroniky a displejov, kúpi taiwanská firma Foxconn za výrazne nižšiu cenu, ako pôvodne ponúkala. Foxconn za dvojtretinový podiel zaplatí približne 3,5 mld. USD, čiže o takmer 900 mil. USD menej, ako pôvodne ponúkal. Foxconn informoval, že akcie spoločnosti Sharp kúpi za cenu 88 jenov (JPY) za kus, čo je 35-percentná zľava oproti uzatváracej hodnote akcií počas stredajšieho obchodovania na japonskej burze.
Dohoda predstavuje najväčšiu akvizíciu v japonskom technologickom odvetví zo strany zahraničnej firmy a zároveň je to koniec nezávislosti firmy Sharp po 100 rokoch jej existencie. Taiwanská firma tak získa kontrolu nad modernou technológiou výroby displejov spoločnosti Sharp a posilní svoje postavenie pri určovaní cien pre svojho významného klienta, americkú firmu Apple Inc.

Na veľmi zlú finančnú situáciu spoločnosti Sharp poukazuje to, že výrobca displejov odhaduje prevádzkovú stratu za finančný rok končiaci sa 31. marca v sume 170 mld. JPY. Foxconn a Sharp už minulý mesiac takmer uzavreli dohodu o akvizícii, ale taiwanská firma to na poslednú chvíľu odložila, keďže sa objavili predtým nezverejnené jednorazové záväzky spoločnosti Sharp.

(1 EUR = 1,1194 USD)

(1 EUR = 127,13 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy