Centrálne banky zlyhávajú, japonský jen ani euro sa nedarí oslabiť

, E15;ČTK;J&T Banka Foto: SITA/AP;TASR/AP

Snahy svetových centrálnych bánk oslabiť národné meny zlyhávajú. Jedným zo žiarivých príkladov je japonský jen, ale aj spoločná európska mena.

Japonská centrálna banka sa už dekádu snaží znehodnotiť svoju menu, aby sa japonské výrobky stali globálne konkurencieschopnejšími. Napriek jej snahe oslabiť jen pomocou záporných úrokových sadzieb, japonská mena od začiatku roka posilnila o viac ako sedem percent.

Podobný problém má aj Európska centrálna banka, ktorej sa tento rok nedarí zraziť hodnotu eura. Euro tento rok voči doláru posilnilo takmer o 3,5 percenta. Keď pred necelými troma týždňami ECB rozhodla o ďalšom tlačení peňazí, investori očakávali oslabenie eura. Opak bol ale pravdou, euro naopak posilnilo. "Menový trh už na akcie ECB nereaguje," hovorí Alan Ruskin, hlavný menový stratég v Deutsche Bank.

Problémy centrálnych bánk ukazujú, akú škodu napáchala politika nulových sadzieb, ktorá bola odpoveďou na finančnú krízu rokov 2008 a 2009. Podľa analytikov na trhu vznikli deformácie, proti ktorým sa bude centrálnym bankárom ťažko bojovať. Táto situácia tiež vytvára vyššiu rozkolísanosť finančných trhov. Hoci analytici a investori dokážu predpovedať kroky centrálnych bánk, len ťažko zvládnu predpovedať reakciu trhu.

Správanie centrálnych bánk podkopáva vyhliadky pre budúci globálny rast. Siahajú po záporných sadzbách, aby oslabili svoje meny, a zlacneli tým vývoz. Lenže keď všetci robia to isté, účinky sa navzájom anulujú. "Existuje riziko, že centrálne banky testujú limity svojich politík," napísal investorom Brian Daingerfield, menový stratég RBS Securities. "Zakaždým vytiahnu ďalší nástroj zo svojho boxu a sú bližšie k jeho úplnému vyprázdneniu," uzavrel.

Kurz dolára po ostatnom vystúpení šéfky americkej centrálnej banky Janet Yellenovej výrazne oslabil a proti euru zostúpil na minimum za viac ako týždeň. Yellenová okrem iného povedala, že ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA bude opatrné.

Dolár počas dňa strácal počiatočnej mierne zisky a po prejave Yellenovej euro k doláru posilnilo o 0,6 percenta na osemdňové maximum 1,1269 USD. Voči jenu americká mena oslabila o 0,5 percenta na 112,88 JPY a zostúpila z počiatočného takmer dvojtýždňového maxima 113,80 JPY.

Yellenová uviedla, že Fed bude kvôli pretrvávajúcim rizikám v globálnej ekonomike postupovať v ďalšom zvyšovaní úrokových sadzieb opatrne. Povedala tým zhruba to isté, čo Fed oznámil po svojom poslednom zasadnutí v polovici marca. Vtedy predpovedal, že tento rok zvýši rozpätie základnej medzibankovej sadzby len dvakrát po štvrtine percenta, namiesto predtým predpokladaných štyroch krokov.

Pred Veľkou nocou viacerí predstavitelia Fedu naznačovali náklonnosť zvýšiť sadzby ešte pred letom. Yellenová povedala, že je primerané postupovať opatrne. „Táto opatrnosť je špeciálne odôvodnená vzhľadom k tomu, že úrokové sadzby sú tak nízke, že schopnosť FOMC reagovať na ekonomické problémy konvenčnou menovou politikou je asymetrická.“ dodala Yellenová.

Zmieňovala možnosť slabosti najmä z dôvodu ďalšieho spomaľovania čínskeho rastu a nízkych cien ropy, ktoré by znížili inflačné tlaky. Yellenová v podstate dala investorom presný zoznam podmienok, ak budú splnené, mohlo by to viesť k zvyšovaniu sadzieb.
– stabilizácia externého hospodárskeho vývoja a finančných trhov,
– zastavenie výraznejšieho posilňovania dolára, pretože by ďalej tlačilo na infláciu a podkopalo by americké exporty a výrobný sektor,
– potreba stabilizácie cien komodít, čo pomôže najmä komoditným exportérom,
– potreba ešte robustnejšieho trhu s nehnuteľnosťami, ktorý bude viac prispievať k hospodárskemu rastu,
– dlhodobejší odraz inflácie (Yellenová je relatívne skeptická,  že ostatný odraz jadrovej inflácie bude trvalejší).

Hoci Yellenová sa vyhla témam zvyšovania sadzieb na aprílovom alebo júnovom mítingu centrálnej banky, trhy si jasne vyhodnotili jej miestami až militantný holubičí slovník tak, že existuje relatívne malá šanca na tieto kroky pred letom. Výsledkom bolo radikálne oslabenie sa dolára, pokles americkej výnosovej krivky a rally na akciových trhoch.

Okrem Yellenovej mal včera prejav aj šéf sanfranciského Fedu John Williams, ktorý sa tradične prezentoval jastrabím slovníkom a  zdôrazňoval rastúce inflačné tlaky a rastúcu pravdepodobnosť, že Fed by mohol dosiahnuť svoj inflačný cieľ skôr ako očakáva. Preto by podľa neho bolo oprávnené už teraz uvažovať nad ďalším zvyšovaním sadzieb.

 Jeho kolega Robert Kaplan, šéf dallaského Fedu, zas poukázal na solídnu kondíciu americkej ekonomiky a takisto rastúcu dôveru v tom, že Fed dosiahne svoj inflačný cieľ. Naznačil aj náklady späté s udržaním uvoľnenej menovej politiky. No napriek tomu, chce postupovať pri zvyšovaní opatrne, keď sa chce vyhnúť prípadnej nutnosti otočiť kormidlo o 180 stupňov.

Pre trh boli slová Yellenovej signálom ďalšieho možného odsunu budúceho zvýšenia úrokov. Pravdepodobnosť zvýšenia sadzby na júlovom zasadnutí Fedu sa podľa vývoja na termínovom trhu úrokových sadzieb znížila na 43 percent z predošlých 51 percent, uviedla agentúra Reuters

Súvisiace články

Aktuálne správy