Nemecké ceny vo februári medziročne klesli o 0,2 %

Pokles cien v Nemecku sa považuje za ďalší znak toho, že cenové tlaky v eurozóne pred marcovým zasadaním Európskej centrálnej banky oslabili viac, ako sa očakávalo.

Cenová hladina v Nemecku vo februári medziročne klesla. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad krajiny. Pokles cien v Nemecku sa považuje za ďalší znak toho, že cenové tlaky v eurozóne pred marcovým zasadaním Európskej centrálnej banky (ECB) oslabili viac, ako sa očakávalo. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie ceny v Nemecku vo februári medziročne klesli o 0,2 % po januárovom raste o 0,4 %.

Podľa národnej metodiky sa celková cenová hladina v Nemecku vo februári oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nezmenila, pričom v januári bola medziročná inflácia v krajine podľa tejto metodiky vo výške 0,5 %. „Keďže inflačné očakávania sú slabé a klesajú, hrozba pretrvávajúcejšieho obdobia deflácie zostáva veľmi reálna. ECB si nemôže dovoliť sklamať očakávania na ďalší stimul v marci,“ uviedla Jessica Hindsová, analytička Capital Economics.

Všeobecne sa očakáva, že ECB v marci zredukuje svoju depozitnú sadzbu o ďalších 10 bázických bodov na -0,4 % a ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters hovoria, že rozsah nákupov dlhopisov by sa mohol zväčšiť o 10 až 30 mld. eur mesačne. V súčasnosti banka mesačne nakupuje aktíva za 60 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy