Putin pohol figúrkami: Z čela banky VEB odchádza jej šéf, povedie ju viceprezident Sberbank

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal šéfa zadlženej štátnej rozvojovej banky Vnešekonombank (VEB) Vladimira Dmitrijeva. Jeho nástupcom menoval Sergeja Gorkova, ktorý doteraz pôsobil ako viceprezident štátnej banky Sberbank. Uviedol to na svojich internetových stránkach Kremeľ.

Agentúra Reuters už minulý týždeň uviedla, že Putin Dmitrijeva odvolal po tom, čo sa ukázalo, že náklady na záchranu VEB narástli na 16 miliárd dolárov. Agentúra dodala, že rozhodnutie je znamením toho, že v čase krízy dáva Putin prednosť fiškálnej disciplíne pred lojalitou.

Putin je v Rusku známy tým, že nie je ochotný prepustiť tých, ktoré považuje za svojich verných, aj keď niečo pokazia, dodal Reuters. V poslednom čase je však stále častejšie vidieť, že kvôli ekonomickej kríze podporenej nízkymi cenami ropy, slabým rubľom a západnými sankciami, Putin svoj prístup mení.

Dmitrijev (62) bol v čele VEB od roku 2004 a je treťou vysoko postavenú osobou, ktorá za posledných zhruba šesť mesiacov prišla o prácu. Predchádzajúci dvaja boli šéf štátnej železničnej spoločnosti Vladimir Jakunin a šéf najväčšieho ruského prevádzkovateľa vodných elektrární RusHydro Jevgenij Dod.

Keď boli ceny ropy vysoko, VEB požičiavala obrovské sumy na politicky vhodné, ale finančne problematické iniciatívy, ako boli infraštruktúrne projekty pre zimné olympijské hry v Soči v roku 2014. Teraz, keď sú ceny ropy nízko, však tento obrovský dlh spôsobuje Kremľu bolesti hlavy.

Politické zmeny zrejme riadi napätá finančná situácia. Analytici varujú, že ruský rezervný fond, ktorý vláda využíva na pokrytie rozpočtového deficitu, môže byť kvôli poklesu príjmov z predaja ropy a plynu za dva roky vyčerpaný. Kremeľ tak potrebuje šetrnejších manažérov.

VEB, ktorá je nekomerčnou štátnou firmou využívanou Kremľom na rozvoj ekonomiky a riadenie štátneho dlhu, predstavuje dnes pre Rusko skôr problém, pretože má obrovské dlhy a pre štát je práve teraz ten najmenej vhodný čas, aby jej s nimi pomohol.

Podľa informovaných zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, bude VEB do roku 2020 potrebovať pomoc vo výške 1,2 bilióna rubľov. V tomto roku potrebuje 100 až 200 miliárd rubľov.

(100 rubľov = 1,19 EUR)

Súvisiace články

Aktuálne správy