Dnes je to len korekcia: Môžeme očakávať, že zlato bude pekne kolísať

, marketwatch;bloomberg;ekonomický denník Foto: SITA/AP

Aktívni obchodníci so zlatom, ktorí sa snažia spoliehať predovšetkým na technickú analýzu, sú naladení na "býčiu" náladu ďaleko viac než kedykoľvek za ostatné dva roky. A to je vraj pre zlato nie veľmi dobré znamenie.

Podľa Marka Hulberta, prispievateľa portálu Marketwatch.com, zlatí "medvedi" očakávajú iný trend a to je podľa všetkého znamenie, že trh so zlatom bude tento rok pekne volatilný.

Nadšenie "býkov" je pochopiteľné, obzvlášť ak si uvedomíme, že zlato bolo v posledných mesiacoch jedným zo svetlých bodov na temnom investorskom nebi. Keď sa index S&P 500 nedávno potácal v medziročnej 15 % strate, žltý kov naopak vykázal medziročne takmer 20 % zhodnotenie.

Napriek tomu však zlato minulý týždeň za jediný deň dokázalo stratiť aj 50 dolárov za trójsku uncu. Turbulencie na trhu so zlatom prišli krátko po tom, čo banka Goldman Sachs vydala odporúčanie zlato predávať. Niektorí analytici ale vyjadrujú presvedčenie, že analýza Goldman Sachs na náladu trhu zlata taký vplyv nemala a že negatívny sentiment tu už existoval. "Samozrejme, že sentiment nie je dôkazom toho, že technická analýza funguje," hovorí Hulbert. "V polovici januára, keď sa zlato obchodovalo na úrovni 1100 dolárov za uncu, som publikoval analýzu, ktorá išla proti trhu. Dnes je zlato ešte o 100 dolárov vyššie,"dodáva Hulbert.

Avšak za posledné tri dekády, čo sa robia analýzy sentimentu a ekonometrické testy na trhu so zlatom, sa vo väčšine prípadov ukazuje, že zlato oslabí vtedy, keď sa na trhu presadzuje "býčia" nálada. Dokonca sa to ukazuje v 95 % prípadov, čo už je štatisticky významné.

Na druhej strane je potrebné mať na pamäti, že aj keď to funguje, technické analýzy sú prevažne nástrojom pre načasovanie nákupov na krátko. "Moje štatistické testy ukázali, že najväčšia  vypovedacia schopnosť nálady trhu je približne mesiac pred vrcholom, kedy sa cena obracia dole," vysvetľuje Hulbert. To znamená, že je dosť dobre možné, že až predpoveď nevyjde, "býci" zamieri ešte vyššie, než si myslíme.

Ak budeme predpokladať, že "medvede" majú pravdu, zlato najskôr pôjde dole, než sa vydá do výšin. Podľa analýzy agentúry Bloomberg by malo zlato mať spodnú oporu v cene 1185 dolárov za uncu. Tým sa vysvetľuje, že súčasný pokles ceny zlata je skôr len korekciou. Ak by to tak skutočne bolo, potom sa na prognózu Marka Hulberta dá pomerne slušne spoľahnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy