Chorvátska ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 2 %

Najmladší člen Európskej únie vlani po šiestich rokoch vykázal rast ekonomiky.

Chorvátska ekonomika v tomto roku posilní o 2 %, vyhlásil to v utorok minister financií Zdravko Marić a zároveň dodal, že vláda plánuje znížiť rozpočtový deficit. „Cieľový rozpočtový deficit pre tento rok je vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Úroveň výdavkov nominálne určite neprekročí ich vlaňajšiu hodnotu,“ povedal Marić.

Najmladší člen Európskej únie vlani po šiestich rokoch vykázal rast ekonomiky a odhaduje sa, že HDP krajiny vzrástol v pásme od 1,5 do 2 %. Chorvátska centrálna banka prognózuje, že sa ekonomika krajiny v tomto roku zväčší o 1,8 %, avšak Európska centrálna banka očakáva rast až o 2,1 %.

Krajina je pod podrobným dohľadom Európskej komisie pre jej nadmerný rozpočtový deficit, ako aj vysoký verejný dlh, ktorý je na úrovni približne 90 % HDP. Brusel chce, aby Záhreb do konca roka 2017 zatlačil rozpočtový deficit pod 3 % HDP. Vlaňajší deficit krajiny je podľa odhadov v rozmedzí 4 až 4,5 % HDP. Komisia vo februári prognózovala, že tohtoročný chorvátsky rozpočtový deficit bude vo výške 3,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy