Rozpracované predaje domov v USA zaznamenali v decembri mierny rast

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakt na kúpu domu, zaznamenal v poslednom mesiaci minulého roka mierny rast. Ukázali to dnes zverejnené údaje americkej Národnej asociácie realitných maklérov (NAR). Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Index rozpracovaných predajov domov vzrástol v decembri o 0,1 % na 106,8 bodu z nadol revidovaných 106,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Napriek rastu výsledok zaostal za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s rastom indexu o 0,8 %. V porovnaní s decembrom predchádzajúceho roka sa index zvýšil o 4,2 %, čo znamená už 16. mesiac medziročného rastu po sebe.
Pod mierny decembrový rast sa z regiónov v USA podpísal najmä severovýchod, kde rozpracované predaje domov vzrástli o 6,1 %. Naopak, na západe USA o 2,1 % klesli a pokles zaznamenali aj na stredozápade (1,1 %) a na juhu Spojených štátov (0,5 %).
Rozpracované predaje domov sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja totiž uplynie mesiac, prípadne dva.

Súvisiace články

Aktuálne správy