Inflácia v Nemecku v januári posilnila na 0,4 %

Nemecká januárová medziročná inflácia tak stúpla na najvyššiu úroveň za posledných osem mesiacov.

Nemecká medziročná inflácia posilnila v januári na najvyššiu úroveň za posledných osem mesiacov. Celkové inflačné tlaky však ostali slabé a názory analytikov na potrebu ďalších stimulov Európskej centrálnej banky (ECB) sa líšia. Podľa predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil nemecký štatistický úrad, sa celková cenová hladina v krajine v januári podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) medziročne zvýšila o 0,4 %. V decembri bola nemecká medziročná inflácia podľa metodiky EÚ na úrovni 0,2 %.

Januárový výsledok bol v súlade s odhadom analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. Januárová miera medziročnej inflácie v Nemecku je najvyššia od mája 2015, avšak stále je ďaleko od cieľovej úrovne ECB niečo pod 2 %.

„Pri pohľade do budúcnosti by mohla inflácia v sektore energetiky v nasledujúcich mesiacoch posilniť a možno do konca roka prispeje k hlavnej miere inflácie jedným percentuálnym bodom,“ povedala analytička Capital Economics Jennifer McKeownová. Dodala, že silný nemecký pracovný trh by mohol zrýchliť rast miezd, a tak posilniť aj jadrovú infláciu. Avšak pre náznaky, že ekonomika spomaľuje, pochybuje, že inflačné tlaky sa zvýšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy