Za Fica podľa Miškova vzniklo len 5,1 tisíca stálych miest

Tvrdenie, že sa za súčasnej vlády vytvorilo len 5 100 miest, je podľa hovorcu rezortu práce Michala Stušku absurdný účelový cynizmus, ktorý ignoruje aj elementárne skutočnosti

Správa „SOCIÁLNE: Za Fica podľa Miškova vzniklo len 5,1 tisíca stálych miest“ – rozšírená v treťom a štvrtom odseku o reakciu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

BRATISLAVA 27. januára (SITA) – Za vlády Roberta Fica podľa predsedu strany Skok Juraja Miškova vzniklo len 5,1 tisíca stálych pracovných miest. Vychádza pritom z údajov Štatistického úradu SR, keď porovnal čísla o počte pracujúcich za tretí kvartál minulého roka s počtom pracujúcich za druhý štvrťrok 2012. „Zo 100 tisíc pracujúcich, ktorými sa chváli vláda, až 34 300 odišlo za robotou do zahraničia a ďalších 60 700 sú ľudia, ktorí robia na aktivačných prácach,“ povedal Miškov na stredajšej tlačovej besede. Počas vlády Ivety Radičovej pritom podľa neho vzniklo 54 tisíc pracovných miest.

Odborníčka na politiku zamestnanosti Ľubica Navrátilová poukázala na to, že vláda Roberta Fica aktívnymi opatreniami na trhu práce zaplatila vytvorenie 130 tisíc pracovných miest. „Žiadnych 130 tisíc pracovných miest však nebolo vytvorených, boli len zaplatené,“ upozornila. Podľa nej ani jedna štatistika nezaznamenala takýto nárast počtu pracovných miest. Vyslovila podozrenie, že sa v súvislosti s aktívnou politikou trhu práce vytvoril „obeh“ okolo jedného pracovného miesta. „Na to isté pracovné miesto je poskytovaná dotácia niekoľkonásobne,“ dodala Navrátilová.

„Tvrdenie, že sa za súčasnej vlády vytvorilo len 5 100 miest, je absurdný účelový cynizmus, ktorý ignoruje aj elementárne skutočnosti,“ uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Ako uviedol, len jeden z posledných úspešných projektov, ktorým bolo zamestnávanie mladých, priamo podporil zamestnanie takmer 13 000 mladých nezamestnaných, z ktorých až 86 % sa aj po rokoch stále udržalo v práci.

Ak by sa predstavitelia strany Skok podľa Stušku spýtali odborníkov aj na otázku interpretácie uvádzaných čísiel, museli by sa dozvedieť, že jednoduchými výpočtami nekorektne porovnávajú neporovnateľné údaje. „Aj dáta Štatistického úradu SR podľa ich Výberového zisťovania pracovných síl jednoznačne ukazujú pozitívny vývoj v oblasti zamestnanosti,“ povedal. Upozornil, že niekoľkonásobná dotácia na jedno pracovné miesto nie je možná a prípadná snaha o zneužívanie žiadateľmi sa priebežne kontroluje.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci minulého roka 10,63 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od marca 2009. V porovnaní s koncom novembra minulého roka tak miera evidovanej nezamestnanosti klesla o 0,14 percentuálneho bodu, medziročne bola minulý mesiac nižšia o 1,66 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 286 825 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu novembra vlaňajška ide o pokles o 3 687 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 44 908 osôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy